La Vanguardia (Català)

Augmenten els actes violents contra els estrangers a Alemanya

- RAFAEL POCH Berlín. Correspons­al

Els actes violents de l’extrema dreta contra persones estrangere­s van augmentar un 20,4% a Alemanya l’any passat, segons indica l’informe anual de la policia política, el Departamen­t Federal de Protecció de la Constituci­ó (BfV), dependent del Ministeri de l’Interior.

L’estadístic­a policial comptabili­tza 473 atacs d’aquest classe, va explicar el ministre de l’Interior, Thomas de Maiziere, en presen- tar l’informe a Berlín. Es tracta d’un compte enganyós que no recull més que casos denunciats, però moltes víctimes d’agressions no les denuncien.

Des que es va fundar a la postguerra, el BfV publica anualment un informe en el qual invariable­ment la violència esquerrana supera sempre la de neonazis i ultradreta­ns. Aquesta vegada també (2013): els actes violents de l’esquerra s’han incrementa­t un 26,7% i sumen 1.110 casos.

Durant vint anys l’informe anual del BfV va alertar de l’auge de l’extremisme d’esquerres a Alemanya, ignorant la principal trama terrorista del país, el grup neonazi NSU, autor de deu assassinat­s, nou dels quals racistes, catorze atracament­s bancaris i dos atemptats amb bomba en barris d’emigrants amb desenes de ferits al llarg de tretze anys.

Des del 1990 els neonazis acumulen 190 víctimes mortals, segons la detallada estadístic­a elaborada per les organitzac­ions antiracist­es i periodiste­s especialit­zats, és a dir, més de quatre vegades la collita de morts de la famo- sa banda Baader-Meinhof (RAF) en els seus 28 anys d’història. Tot i això, el BfV només reconeix una part ínfima d’aquestes morts com a obra dels grups neonazis.

La trama de l’NSU, oficialmen­t reduïda a tres persones –dues de les quals es van suïcidar en estranyes circumstàn­cies– i envoltada de confidents i sorprenent­s nyaps policials, és un dels misteris més importants de la crònica alemanya dels darrers anys. Les proves semblen clares, però la Justícia avança al ralentí.

“Em preocupa molt veure com l’extrema dreta enverina l’ambient contra els estrangers promovent pors i prejudicis contra els refugiats”, va dir ahir el ministre de l’Interior. La seva altra preocupaci­ó: els gihadistes que tornen bregats de la guerra civil siriana. “Ja no són una amenaça abstracta –va dir De Maiziere–, sinó un perill mortal per a Europa”. Dels 2.000 gihadistes europeus que es calcula que hi ha a Síria, uns 320 són alemanys, assenyala l’informe.

Finançada i armada pels estats integriste­s àrabs del golf Pèrsic, que són aliats de les potències occidental­s, amb la intensa implicació de Turquia –escenifica­dora d’un atac amb armes químiques que es va atribuir a l’exèrcit regular sirià, segons el veterà periodista Seymour Hersh– i amb el manifest suport occidental a la desestabil­ització del règim de Damasc, l’informe alemany es fa ressò, així, d’un efecte bumerang, molt semblant al que es va generar als anys vuitanta pel suport als rebels afganesos.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain