La Vanguardia (Català)

Hollande dilueix la retallada nuclear

La llei de transició energètica defuig concretar compromiso­s

- LLUÍS URÍA París. Correspons­al

François Hollande sembla que no té pressa per accelerar la reducció del pes de l’energia nuclear a França en plena crisi econòmica, sobretot ara que Els Verds ja no són al Govern i la seva capacitat de pressió ha baixat. El president francès manté formalment l’objectiu de reduir la proporció d’energia elèctrica de producció nuclear del 75% actual al 50% l’any 2050 –tal com constava en el seu programa de govern–, però el projecte de llei de transició energètica aprovat ahir pel consell de ministres no adopta compromiso­s concrets en aquest sentit. En el text no hi ha ni rastre d’una programaci­ó de tancament de reactors nuclears, ni tan sols dels de la central alsaciana de Fesenheim –la més antiga de França, oberta el 1979–, malgrat que Hollande va prometre clausurar-la el 2016.

“No abandonare­m l’energia nuclear, és un sector que garanteix 200.000 llocs de treball”, va subratllar ahir la ministra d’Ecologia, Ségolène Royal –la quarta titular de la cartera des del 2012– durant la presentaci­ó de les grans línies del projecte de llei. “No oposem unes energies a les altres”, havia declarat prèviament en una entrevista concedida a Le Monde, que va reblar dient: “Tancar un reactor no és només prémer un botó”. A falta de veure què diu el text concret del projecte de llei, els ecologiste­s van reaccionar amb prudència i es van estimar més esperar.

“No abandonare­m l’energia nuclear, que garanteix 200.000 llocs de treball”, diu la ministra Royal

“Es pot fer molt més en el tema nuclear”, va aventurar, no obstant això, la secretària nacional d’Els Verds, Emmanuelle Cosse.

El projecte de llei estableix un límit a la producció elèctrica d’origen nuclear –els 63,2 gigawatts actuals–, cosa que implicarà necessària­ment compensar la pròxima entrada en servei del nou reactor EPR de Flamanvill­e –prevista per al 2016, tot i que l’obra ha acumulat diversos re- tards– amb el tancament d’un altre. Però la concreció de tot això queda fora de la llei, que segons sembla tampoc no atorga al Govern –contràriam­ent al que s’havia arribat a plantejar– la potestat de decidir el tancament d’una planta nuclear per decret. I això el forçarà a negociar els detalls del tancament amb l’elèctrica EDF, que no pel fet de ser estatal és menys refractàri­a al retrocés de l’energia nuclear.

El problema fonamental a què fa front el Govern francès és l’enorme cost –social, però també econòmic– que suposaria desmantell­ar una vintena de reactors, i la dificultat de substituir­los per altres mitjans de producció d’energia. El projecte de llei aposta per les energies renovables i estableix com a objectiu que el seu pes pugi al 32% en l’horitzó del 2030. Però una cosa són els objectius i una altra els mitjans per arribar-hi. El marc legal no canvia essencialm­ent, i el cost és enorme: els experts calculen que la transició energètica necessita una inversió suplementà­ria anual d’entre 15.000 i 30.000 milions d’euros.

I la realitat és que en l’actual moment de restriccio­ns pres- supostàrie­s el Govern té poc marge de maniobra. I més ara que –subratllen els crítics– ha renunciat a imposar una fiscalitat punitiva sobre els qui contaminen. L’exemple més clar és el de l’anomenada ecotaxa, que havia de gravar el transport amb camió i que va quedar en suspens després de les fortes protestes a Bretanya. Ségolène Royal va anunciar que la setmana que ve el Govern anunciarà noves decisions sobre això, però les alternativ­es estudiades van –en tots els casos– en el sentit d’una suavitzaci­ó.

El projecte de llei de transició energètica, que conté uns vuitanta articles i ha tingut una quinze-

na de versions diferents, pretén ser –en paraules de François Hollande– “un dels més importants del quinquenni”. I pel que fa a objectius ho és: ni més ni menys que reduir un 30% el consum d’energies fòssils d’aquí al 2030 i rebaixar a la meitat el consum energètic total el 2050 respecte al 2012.

Entre les noves mesures que ahir va avançar la ministra Royal, destaquen la instal·lació, d’aquí al 2030, de set milions de borns de recàrrega per a vehicles elèctrics, o l’obligació per a tothom qui faci obres de reforma de façanes i teulades a casa seva de fer alhora obres de renovació energètica.

 ??  ?? Ségolène Royal és la quarta ministra d’Ecologia des del 2012
Ségolène Royal és la quarta ministra d’Ecologia des del 2012
 ?? CHESNOT / GETTY IMAGES ??
CHESNOT / GETTY IMAGES

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain