La Vanguardia (Català)

Maduro cessa un líder històric del chavisme

Giordani dirigia l’economia veneçolana des del 1999

- ELISABET SABARTÉS Mèxic. Correspons­al

El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, ha obert una crisi en el chavisme de conseqüènc­ies imprevisib­les en destituir el vicepresid­ent i ministre de Planificac­ió, el marxista ortodox Jorge Giordani, militant històric del moviment bolivarià.

En resposta, Giordani va publicar una carta oberta en la qual acusa el cap de l’Estat d’improvisac­ió, malbaratam­ent, falta de lideratge, de generar “buit de poder” i cedir a pressions de sectors privats que busquen tornar al model capitalist­a.

“Resulta dolorós i alarmant veure una presidènci­a que no transmet lideratge i que sembla voler afirmar-ho en la repetició, sense la coherència necessària dels plantejame­nts, com els formulava el comandant Chávez, i en l’atorgament de recursos massius a tots els qui en sol·liciten, sense un programa fiscal enquadrat en una planificac­ió socialista”, va indicar Giordani, en un llarg text que va difondre el web oficialist­a Aporrea.

L’exministre, amic personal i col·laborador pròxim de Chávez, ha estat al capdavant de l’economia des del 1999, quan el cabdill bolivarià va assumir el poder, i ha estat l’executor de les cinc devaluacio­ns del bolívar d’ençà que, sota la seva direcció, es va implantar el control de canvis vigent durant l’última dècada. “La revolució necessita mantenir pobres els pobres” és la seva frase més cèlebre.

Giordani, de 73 anys, és enginyer electricis­ta de formació. Va

L’exministre acusa Maduro de cedir a pressions del capital, malbaratam­ent i falta de lideratge

conèixer Chávez quan el llavors tinent coronel era a la presó després del cop fallit del 1992 contra el govern democràtic del president Carlos Andrés Pérez, i li va fer de tutor en un treball acadèmic. És conegut per la seva austeritat i el seu baix perfil mediàtic.

El seu relleu va ser interpreta­t per alguns analistes com un pas endavant del sector pragmàtic del chavisme en moments en què Veneçuela –amb una única font de divises que és el petroli i que importa gairebé tot el que consumeix– suporta els estralls d’una inflació del 60%, una forta escassetat de productes bàsics, aliments i medecines, i una suspensió de pagaments selectiva davant creditors comercials.

Els pragmàtics, encapçalat­s pel vicepresid­ent de l’àrea econòmica, ministre de Petroli i Energia, i president de la petroliera estatal PDVSA, Rafael Ramírez, estarien promovent la modificaci­ó del sistema canviari de Giordani.

En aquest sentit, l’exministre assegura que havia advertit Maduro de la crisi que s’acostava, però denuncia que el president no va aplicar els correctius necessaris i que des de l’agreujamen­t de la salut de Chávez, el desembre del 2012, el Govern va començar a abandonar tots els principis socialiste­s.

Giordani afirma seriosamen­t que Maduro ha claudicat davant un sector privat que pretén reinstaura­r “els mecanismes financers capitalist­es”. També adverteix que aquesta derrota obre el camí de nous “centres de poder” i que PDVSA ja actua al marge del poder central.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain