La Vanguardia (Català)

Un comiat d’abraçades, records i una absència

-

La gran absent de la cerimònia d’abdicació del rei Joan Carles va ser la seva filla petita, la infanta Cristina, encara que ahir va viatjar des de Ginebra a Madrid per veure el seu pare i el seu germà a la Zarzuela. El seu ostracisme institucio­nal s’ha complert fins a l’últim minut i la duquessa de Palma va ser l’únic familiar directe de Joan Carles que no va ser pre- sent a la cerimònia. La infanta Cristina, que ja va ser apartada de l’agenda oficial el desembre del 2011, quedarà definitiva­ment fora ja que el d’ahir era l’últim acte al qual podia anar com a membre de la família reial . Avui ja només serà família del Rei. La infanta Cristina va seguir la cerimònia per televisió, com avui ho farà Joan Carles. El Rei ja no podrà utilitzar el seu despatx, ja que ahir es va buidar dels seus estris personals per donar cabuda als del rei Felip. Joan Carles espera ara que se li assigni un nou despatx a les dependènci­es de la Zarzuela.

Els comiats tenen aquestes coses, però també creen un ambient d’emoció contagiosa. Ahir, abans de l’inici de la cerimònia, com a avançament de l’abraçada reial, el sindicalis­ta Cándido Méndez es va abraçar al ministre Luis de Guindos, i Felipe González a Alfredo Pérez Rubalcaba.

Cándido Méndez es va emportar amb ell un convidat a la cerimònia: a la solapa de l’ americana lluïa una insígnia de Pablo Iglesias, el “veritable”, com ell mateix va dir. Va explicar el líder d’UGT que el fundador del PSOE no estava en contra de la monarquia sinó d’Alfons XIII perquè es ficava en política, i va recordar que Joan Carles va assistir a un homenatge a Iglesias i aquell dia va admetre que l’error del seu avi va ser no haver tingut en compte els socialiste­s.

 ?? ALBERTO MARTÍN / EFE ??
ALBERTO MARTÍN / EFE
 ?? DANI DUCH ?? Escalf familiar. A l’esquerra, Leonor, al costat de la seva germana Sofia, i la infanta Elena, i les germanes de Joan Carles, darrere, van ocupar un lloc destacat en l’acte d’abdicació. La infanta Cristina va ser l’absent. A dalt, Joan Carles va rebre...
DANI DUCH Escalf familiar. A l’esquerra, Leonor, al costat de la seva germana Sofia, i la infanta Elena, i les germanes de Joan Carles, darrere, van ocupar un lloc destacat en l’acte d’abdicació. La infanta Cristina va ser l’absent. A dalt, Joan Carles va rebre...
 ?? DANI DUCH ??
DANI DUCH

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain