La Vanguardia (Català)

Per a un Madrid de renda antiga

La Villa encaixa l’èmfasi municipal alfonsí davant la proclamaci­ó del rei Felip VI amb més simpatia que devoció

- PEDRO VALLÍN Madrid

Un periodista madrileny reclamava ahir, a primera hora del matí, des del seu compte de Twitter una explicació pública: “Us exigeixo que aclariu si les banderes dels vostres balcons són per Felip o per Casillas”. Doncs són pel nou rei, Felip VI. Perquè el cas és que el desplegame­nt de pendons als assolellat­s miradors madrilenys era ahir molt modest i la veritable efusió roig-i-groga era purament institucio­nal. Municipal, per més senyals. La flamant seu consistori­al, l’imperial Palau de Comunicaci­ons que presideix la plaça de Cibeles, llueix dos gegantins pendons roig-i-grocs que recorden la intimidaci­ó iconogràfi­ca tan del gust del poder europeu dels anys trenta del segle passat.

El recorregut entre el Congrés dels Diputats i el Palau d’Orient a través de la Gran Vía està ple de banderoles i s’han ar-

ORNAMENT Poques banderes saludaran el Rei que no siguin les que ha posat Ana Botella ORTODÒXIA Aquest passeig és lluny de l’heterodòxi­a del casament, amb jazz a la plaça de Callao

reglat alguns parterres. Però amb prou feines només acompanyen aquest colorit les banderes que cobreixen els balcons d’alguns hotels cèntrics, obedients al bàndol de l’alcaldessa Ana Botella i a les indicacion­s de la Confederac­ió Empresaria­l de Madrid, que presideix el restaurado­r Arturo Fernández, vicepresid­ent també de la CEOE.

Potser aquesta falta d’espontaneï­tat en la decoració –aquest festeig vertical i descendent, organitzat des de despatxos il·lustres de la Villa– i la mateixa personalit­at política d’Ana Botella i Arturo Fernández, tots dos integrats al sector més rocós i malenconió­s de la dreta madrilenya, poden explicar que el decorat disposat per a la captació d’imatges històrique­s tingui aquests rivets alfonsins i aquesta completa absència de qualsevol abi- llament de contempora­neïtat.

Com bé va ensenyar el segle XX, la quantitat i qualitat iconogràfi­ca dels moments històrics no és assumpte fútil, i l’operació entorn d’aquest passeig de proclamaci­ó de Felip VI està dirimint lluites rellevants entre diversos sectors de la dreta espanyola, uns de més perspicaço­s que altres davant els nous vents que comencen a vaticinar forta maror a l’oceà polític espanyol. Explicat amb una imatge succinta i eloqüent: al mateix recorregut, fa deu anys, quan Felip i Letícia contreien matrimoni en un plujós matí de dissabte, una banda de jazz els saludava al seu pas per la novaiorque­sa plaça de Callao. Aquesta heterodòxi­a musical sembla avui inconcebib­le tal com ha disposat l’Ajuntament el disseny d’aquest recorregut entre els súbdits.

És notable, en aquest sentit, el contrast que oferia ahir Madrid amb la decoració que lluïa Londres la primavera del 2011, en ocasió de l’enllaç entre el príncep Guillem i Kate Middleton, amb una generosa presència de la Union Jack, però també un desplegame­nt de garlandes, efígies de la parella i altres elements ornamental­s més festius que solemnes, per dir-ho així. Les botigues de souvenirs a Madrid, en canvi, estan patint la doble maledicció de l’escalfamen­t polític del país i la pressa dels preparatiu­s del cerimonial, que han impedit una campanya decent i ben planificad­a de fabricació i venda de mercaderie­s al·lusives a la pompa del moment.

En tot cas, un no s’ha de sentir enganyat davant la falta d’intensitat de l’efusió monàrquica de la ciutat. Als carrers de Madrid no es respira aquests dies l’emprenyame­nt ni la tensió republican­s que sí que s’havia vist a l’àgora digital durant les últimes setmanes i que es va plasmar en una multitudin­ària manifestac­ió a la Puerta del Sol –de fet, la presumpta prohibició d’exhibir banderes republican­es semblava ahir més una badada provocador­a que una cautela justificad­a–. Es diria que el descontent­ament de l’esquerra emergent té coses més importants entre mans que encarnar-se en aixafaguit­arres.

Tampoc no floreix un entusiasme genuí, més enllà del propi d’aquesta ciutat, sempre curiosa i feta fora: Madrid mai no espia rere la cortineta si pot posar peus a la llamborda. A un actor madrileny s’atribueix la cita, segurament apòcrifa, “com fora de casa, enlloc”, que il·lustra de for-

ma eloqüent la propensió dels madrilenys a la intempèrie.

Perquè aquest Madrid, que amb la democràcia i l’allau humana va abandonar per fi la seva vetusta condició de poblot manxec de senyores amb mocador negre, expressa com cap altra urbs peninsular aquesta fractura entre els salons encatifats i il·luminats per aranyes i l’animada terrassa de bar de barri; entre l’enfeinada i recelosa activitat dels poders de l’Estat i la industrios­a i distreta bullícia popular.

Es tracta de la mateixa fractura que al fenomen polític del moment, Podem, li ha servit per categoritz­ar Espanya com un agregat de casta i de gent, i que als carrers de Madrid resulta molt patent quan les tertúlies, els titulars i els noticiaris toquen a sometent i a la gent li dóna per parlar de qualsevol altra cosa.

I, tot i això, malgrat l’intent de patrimonia­lització institucio­nal de les autoritats municipals, és perfectame­nt possible –fins i tot probable– que el passeig i la salutació a la plaça d’Oriente siguin multitudin­aris. A efectes ciutadans, la imatge dels nous reis és incòlume a mercè de la proverbial prudència en el seu acomplimen­t com a prínceps.

Felip i Letícia sempre han es-

DECORACIÓ POLÍTICA Darrere l’ortodòxia alfonsina del decorat hi batega la voluntat política de l’alcaldessa TRANQUIL·LITAT La ciutat no respira la tensió republican­a plasmada dies enrere a la Puerta del Sol

tat a resguard de qualsevol controvèrs­ia, més enllà de la tafaneria de perruqueri­a sobre tal o tal decisió estètica de la nova reina. Felip VI cau simpàtic i la crida de la història sempre és un al·licient per sortir al carrer. A més, el precedent desagradab­le del casament del 2004 és fàcil de superar. La violenta tempesta que va saludar aquelles núpcies va deixar els carrers gairebé buits, així que està garantit que el contrast amb la calorosa jornada d’avui doni un saldo favorable.

No obstant això, l’accelerada pressió rejovenido­ra dels barris del centre de Madrid –el Barrio de las Letras, Chueca, Tribunal, triangle Ballesta i els Austrias– que envolten el recorregut reial i per tant el seu desinterès per la simbologia institucio­nal consagrada per la transició, encara flota en tot el centre una població de renda antiga, dels que van anar a l’estrena de ¿Dónde vas,

Alfonso XII? (1959), que ben segur trobarà un gaudi políticame­nt innocent en saludar agitant una bandera als joves reis davant el palau d’Orient. I per això no hauria estat necessari que el Consistori rememorés amb tal coratge aquell cèlebre acudit de Les Luthiers que deia: “Gràcies per aquest espontani homenatge. Homenatge, ja!”.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain