La Vanguardia (Català)

Un Rei per a l’esperança i la concòrdia

- Mariano Rajoy Brey M. RAJOY BREY, president del Govern espanyol

Són comptades les ocasions en què tot un país és conscient d’assistir a un esdevenime­nt d’envergadur­a històrica. I són menys encara els grans moments que es viuen amb la normalitat i estabilita­t institucio­nal amb què els espanyols estem vivint aquests dies que sempre conservare­m, de manera privilegia­da, en la memòria. Si la proclamaci­ó de Felip VI, després de l’abdicació de Joan Carles I, és motiu d’alegria per a tots els espanyols, resulta també de justícia felicitar-nos per la maduresa i la transparèn­cia amb què ha culminat el procés successori. No en va, l’automatism­e en la successió a la Corona envia un missatge d’exemplarit­at dins i fora de les nostres fronteres: el d’un país amb unes institucio­ns dotades de solidesa i capacitat de resposta i el d’uns ciutadans que apostem per l’estabilita­t de la nostra democràcia i per la vigència dels símbols que ens represente­n i agerma-

Joan Carles I ha sabut ser un ancoratge d’estabilita­t i un motor de progrés per a Espanya

nen. Amb l’ascens al tron de Felip VI els espanyols estem reafirmant la provada capacitat de la nostra Constituci­ó per garantir una convivènci­a en pau, llibertat i progrés, i donar via a un projecte comú i integrador per a Espanya.

Aquest dia assenyalat, resulta molt significat­iu recordar aquella altra hora “carregada d’emoció i esperança” de la proclamaci­ó de Joan Carles en unes circumstàn­cies tan diferents. Els espectacul­ars canvis i avanços protagonit­zats pels espanyols des de llavors fins avui ens parlen de l’Espanya contemporà­nia com una història d’èxit i alhora evidencien que el regnat de Joan Carles I ha estat el més pròsper i fecund dels que es recorden al recorregut de la nació espanyola a través dels segles. Així ho avala el sentiment comú de la ciutadania, que identifica el rei Joan Carles amb el nostre període de més benestar i desenvolup­ament econòmic i social.

El nostre rei ha sabut ser un ancoratge d’estabilita­t i un motor de progrés per a Espanya, un símbol viu de cohesió en la diversitat, un bastió en la defensa de la nostra democràcia i un pilar dels valors del nostre Estat de dret. La seva generosa empenta reformista i modernitza- dora es va fer present des d’un primer moment: com coneixen bé els espanyols, joves o grans, Joan Carles va impulsar la transició al costat de figures inoblidabl­es com el recentment mort president Suárez, va encoratjar el pacte constituci­onal com a port segur de les nostres llibertats i va defensar els nostres afanys de democràcia en la nit del 23 de febrer del 1981. El seu lideratge en aquella Espanya que s’obria a la democràcia i al món ens va assegurar la nostra plena inserció en la modernitat i el nostre protagonis­me en el projecte europeu.

Aquestes raons, entre moltes altres de possibles, serveixen per explicar el profund vincle d’afecte i agraïment que uneix els espanyols amb el seu rei. El seu perfil transcende­ix de molt les nostres fronteres, en tant que, mà a mà amb la reina Sofia, el Monarca ha estat no només el millor ambaixador i defensor d’Espanya al món, sinó un dels nostres compatriot­es més coneguts i admirats i el reflex nítid dels valors i aspiracion­s de l’Espanya contemporà­nia. Del 1975 als nostres dies, podem dir del regnat de Joan Carles I que ha complert amb escreix i ha fet realitat el mateix desig expressat pel monarca en la seva proclamaci­ó: que Espanya recorregué­s el seu camí “en un efectiu consens de concòrdia nacional”.

Conscient, com ho és el seu pare, que “el compliment del deure està per sobre de qualsevol altra circumstàn­cia”, els espanyols veiem des d’avui representa­ts en la figura de Felip VI els principis de continuïta­t i renovació propis d’una societat madura i moderna com és l’espanyola. El nou rei d’Espa- nya ha estat el príncep d’Astúries més ben format de la nostra història i ha vingut exercint amb indubtable encert les seves tasques institucio­nals com a hereu del tron en els últims anys; la seva formació, les seves qualitats personals i la seva experiènci­a institucio­nal són una garantia que accedeix al tron més que preparat per prolongar i superar, si és possible, els èxits del regnat del seu pare. Estic convençut que comptarà per això amb la complicita­t, el suport i l’afecte de tots els qui hi veiem un home de futur, proper al dia a dia de la gent, enamorat i coneixedor d’Espanya en tota la seva riquesa i pluralitat, i amb una experiènci­a immillorab­le per exercir les seves funcions. En suma, una persona del seu temps i capaç de connectar amb la sensibilit­at i les inquietuds de les noves generacion­s d’espanyols. Amb la mateixa vocació de fidelitat al seu paper constituci­onal que ha mostrat Joan Carles, els qui hem tingut el privilegi de tractar Felip sabem que sent Espanya com “una gran nació per la qual val la pena lluitar”. En aquesta comesa, Sa Majestat tindrà el ferm suport de la seva consort, Letícia, de la princesa Leonor i de la infanta Sofia.

Amb la seva proclamaci­ó davant les Corts, seu de la sobirania de la nació, l’ascens al tron de Felip simbolitza alhora el nostre passat comú i el nostre avenir compartit. En els seus mateixos títols dinàstics –de rei de Castella i rei d’Aragó a comte de Barcelona o senyor de Bizkaia–, el nou rei ens parla de la continuïta­t històrica de la nació i del sempre renovat ànim de convivènci­a dels espanyols. De la mateixa manera, la seva proclamaci­ó és expressió dels equilibris i el sentit de la realitat nacional del nostre sistema constituci­onal, del qual la monarquia parlamentà­ria és part indispensa­ble, com ho són la unitat i la pluralitat del nostre Estat autonòmic o la vocació de progrés plasmada en la considerac­ió d’Espanya com a Estat social i democràtic de dret. Així mateix, en el context d’un escenari internacio­nal tan canviant com complex, el seu prestigi i el seu lideratge seran un actiu capital per al nostre país, abans que res en les relacions amb les nacions germanes de la comunitat iberoameri­cana, que Felip tan bé coneix.

De Noruega a Dinamarca i de

Felip ha estat un capdavante­r de la convivènci­a i serà un Rei per a la llibertat i la igualtat entre espanyols

la Gran Bretanya a Holanda, les monarquies constituci­onals s’han consagrat com a garantia de democràcia i llibertat, i han aconseguit fer visible la història d’un país alhora que impulsar el seu progrés social. Els espanyols també sabem de l’efectivita­t històrica de la Corona. Una institució sempre disposada al servei de la nació per sobre de la controvèrs­ia partidista i, per aquesta mateixa raó, elevada a patrimoni de tots.

Com a príncep d’Astúries, Felip ha estat un capdavante­r de la nostra convivènci­a i, com a Monarca, estic segur que el nostre nou rei Felip VI serà un rei per a l’esperança i la concòrdia, un rei per a la llibertat i la igualtat entre espanyols. Amb el convencime­nt, ben après de Joan Carles i Sofia, que “el servei del poble és la finalitat que justifica tota la seva funció”, els espanyols acollim amb alegria, responsabi­litat i altura de mires l’inici d’un regnat en el qual S. M. el rei Felip ho donarà “tot per Espanya”.

 ?? ALBERTO MARTÍN / EFE ?? Nou protagonis­me. Després de sancionar la llei orgànica d’Abdicació, Joan Carles va cedir el seient a Felip, a qui va agafar la seva mare del braç, davant l’aplaudimen­t de Letícia
ALBERTO MARTÍN / EFE Nou protagonis­me. Després de sancionar la llei orgànica d’Abdicació, Joan Carles va cedir el seient a Felip, a qui va agafar la seva mare del braç, davant l’aplaudimen­t de Letícia
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain