La Vanguardia (Català)

CDC revisarà la relació amb la família liberal europea

El partit no descarta abandonar el grup després de l’ingrés d’UPyD i C’s

- JOSEP GISBERT BEATRIZ NAVARRO Barcelona / Brussel·les

L’admissió d’UPyD i C’s al grup liberal del Parlament Europeu ha estat rebuda per Convergènc­ia com una puntada de peu a la boca de l’estómac, que, a causa d’això, es replanteja­rà la relació amb la família política europea amb què manté més de trenta anys de vinculació, l’Aliança dels Liberals i Demòcrates per Europa (ALDE). “Hem d’analitzar bé la situació, i tots els escenaris estan oberts”, inclòs el de l’abandoname­nt de la formació liberal, van admetre ahir La Vanguardia fonts de la direcció del partit, visiblemen­t contrariad­es per l’acord final-

“Hem d’analitzar bé la situació, i tots els escenaris estan oberts”, adverteix la direcció de CDC

ment adoptat pel grup que presideix Guy Verhofstad­t.

I és que l’entrada d’UPyD i C’s llança per terra les promeses en sentit contrari realitzade­s des de CDC en la recent campanya de les eleccions europees i posa en evidència que la capacitat d’influència que té en la família libe- ral és limitada. La cúpula del partit d’Artur Mas vol prendre’s però un cert temps per estudiar bé la qüestió als òrgans de direcció i adoptar la decisió que estimi més convenient. Però sigui com sigui, la sortida del grup de l’ALDE és una possibilit­at ferma que ningú no descarta i que el mateix Ramon Tremosa va plantejar ahir en declaracio­ns a Catalunya Ràdio si la convivènci­a amb UPyD i C’s no resulta satisfactò­ria, si bé va precisar que en cap cas no es tractaria d’una acció immediata, perquè “no els ho podem posar tan fàcil”.

L’eurodiputa­t de CDC va revelar, en aquest sentit, haver rebut una oferta, entre altres, dels conservado­rs britànics per integrarse al seu grup, l’euroescèpt­ic ECR. “M’han dit: ‘Veniu amb nosaltres, que som demòcrates i deixem fer el referèndum a Escòcia, i el president Mas tindrà la porta oberta de Downing Street amb Cameron i el contacte directe amb Obama a través nostre’”, va explicar Ramon Tremosa, que va lamentar que el grup liberal estigui embotellat en una “batalla descarnada pel nombre de diputats” per conservar la posi- ció com a tercer grup del Parlament Europeu.

Marc Guerrero, vicepresid­ent del Partit Liberaldem­òcrata Europeu, matriu de l’ALDE, que havia amenaçat de dimitir si el grup no respectava el dret a decidir de Catalunya, va subratllar per la seva part a La Vanguardia que no renunciarà perquè el document aprovat dimarts i el grup de treball creat en la mateixa direcció ho feien innecessar­i. I potser per mirar de suavitzar la situació creada, Guy Verhofstad­t va remetre una carta breu al president de la Generalita­t en la qual li agraeix la seva “atenta cooperació” amb els liberals europeus i li assegura que li donarà suport públicamen­t si algú torna a demanar el seu arrest per voler celebrar la consulta el 9-N, la qual cosa condemnarà “de forma inequívoca”.

La decisió dels sobiranist­es flamencs de l’N-VA, adoptada ahir a la nit, de rebutjar l’oferta del grup liberal i sumar-se a l’ECR (liderat pels conservado­rs britànics) complica les opcions de Convergènc­ia Democràtic­a de Catalunya. Sense els reforços nacionalis­tes flamencs, el grup de treball sobre autogovern amb què es vol compensar l’entrada d’UPyD i C’s perd força. I el moviment altera l’equilibri de forces a l’Eurocambra: els quatre escons de l’N-VA converteix­en ECR en la tercera força política (els liberals passen a ser la quarta). Un autèntic revés per a l’estratègia de Verhofstad­t i una complicaci­ó més per a CDC.

 ?? ROSER VILALLONGA / ARXIU ?? Ramon Tremosa, en l’última reunió del comitè executiu de CDC, a començamen­ts de mes
ROSER VILALLONGA / ARXIU Ramon Tremosa, en l’última reunió del comitè executiu de CDC, a començamen­ts de mes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain