La Vanguardia (Català)

Catalunya i Califòrnia renoven els vincles amb acords universita­ris

- FRANCESC PEIRÓN San Francisco. Correspons­al

Les relacions entre Califòrnia i Catalunya, dos territoris amb moltes similituds, segons el conseller Andreu Mas-Colell, es remunten als anys vuitanta. Les crisis van refredar aquesta germandat.

“L’impuls inicial va produir molts resultats, però s’ha anat esllanguin­t entre les institucio­ns”, va considerar ahir el conseller d’Economia i Coneixemen­t abans de rubricar amb la Universita­t de Califòrnia –amb seu administra­tiva a Auckland i un total de deu campus– un programa de col·laboració. Això es concretarà gràcies a la firma amb els campus de Berkeley (avui) i Irvine (demà).

En el cas de Berkeley es pretén aprendre de la seva experiènci­a a l’hora de fomentar la creació d’empreses a partir de la seva for- mació acadèmica, de les seves aules i laboratori­s.

Pel que fa a Irvine, l’“amistat” es va iniciar fa vint anys amb la creació de les beques Pere Balcells, un emprenedor que s’hi va instal·lar a mitjans dels anys cinquanta. Balcells es va especialit­zar en la fabricació de molles d’alta precisió, tant que es diu que es van fer servir a les missions espacials a la Lluna. Van començar amb dos estudiants i ja hi han passat 138 enginyers (majoritàri­ament procedents de la Politècnic­a).

Les beques tenen una durada de 38 mesos. Per una que paga Balcells, Catalunya en paga una altra. Ara es busca potenciar encara més aquest recurs. Així, la Universita­t de Califòrnia farà una carrera conjunta amb la UPC al campus del Besòs, a partir del 2015.

Aquests acords amb la Universita­t de Califòrnia, amb un total de 230.000 estudiants i catalogada com una de les millors universita­ts del món, s’ampliaran amb un altre pacte amb Stanford, la universita­t privada que va impulsar la creació de Silicon Valley. L’objectiu serà aplicar els seus mecanismes de gestió università­ria al sector sanitari. El conseller va esmentar els hospitals Clínic i Sant Joan de Déu i la Fundació Guttmann.

La delegació catalana va prosseguir ahir la ruta pels Estats Units, ja sense el president Mas. Ahir va volar de tornada a Madrid per assistir a la proclamaci­ó de Felip VI. Dimarts va inaugurar la nova

El president Mas va viatjar de tornada però la seva dona manté l’agenda en la visita catalana a Califòrnia

planta de la farmacèuti­ca Grifols a Carolina del Nord.

Qui sí que va ser present en alguns actes –com el celebrat ahir als cellers Codorniu a Napa Valley– va ser la dona del president, Helena Rakosnik. Ha mantingut l’assistènci­a i, segons fonts oficials, les seves despeses corren per compte personal.

 ?? RUBÉN MORENO ?? Mas-Colell i Aimee Dorr, ahir a la Universita­t de Califòrnia
RUBÉN MORENO Mas-Colell i Aimee Dorr, ahir a la Universita­t de Califòrnia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain