La Vanguardia (Català)

Entre llibres

- Quim Monzó

L’última vegada que vaig anar a una biblioteca va ser a mitjans dels anys vuitanta, a la de l’Ateneu Barcelonès. Buscava un llibre americà, impossible d’aconseguir a les llibreries. Encara no existia Amazon, on hauria solucionat el problema en un tres i no res. A la biblioteca hi regnava un silenci respectuós, que permetia la concentrac­ió dels que hi llegien o estudiaven. Els amics que ara van a bibliotequ­es em diuen que ja no és així. Potser a la de l’Ateneu sí (no ho sé), però a moltes bibliotequ­es de Catalunya i del món el silenci ha passat a millor vida. Se’n queixen els biblioteca­ris. De res no serveixen els rètols on es demana “Silenci”. Els més sorollosos, expliquen, són els grups d’estudiants que van plegats a preparar exàmens o treballs en equip. De vegades els responsabl­es del local demanen silenci, però moltes altres ja llancen l’esponja i renuncien a fer-ho perquè saben que servirà de poca cosa. Hi ha portàtils, tauletes... I si sona un mòbil, ¿què hi farem? També sona als teatres i als cinemes, sense que ningú s’abraoni contra el barrut, li prengui el mòbil, el dipositi delicadame­nt a terra i l’aixafi d’un cop sec amb la sola de la sabata.

Ara, el panorama biblioteca­ri pren un nou impuls amb l’arribada de la

El panorama biblioteca­ri pren un nou impuls amb l’arribada de la prostituci­ó

prostituci­ó. Sempre hi ha hagut una branca de la pornografi­a dedicada als

bookworms (rates de biblioteca). Són actors i actrius –sobretot actrius– que a les pel·liculetes pujades de to fan veure que estudien i gairebé sempre duen ulleres, per demostrar amb aquest detall la seva passió pels llibres (i sovint per servir de recipient en el pla final, el cum shot o money

shot). Però ara el tòpic cinematogr­àfic s’ha convertit en realitat. La setmana passada van arrestar en una biblioteca pública de Massachuse­tts una dona de vint anys que hi exercia la prostituci­ó. La dona oferia els seus serveis als que estaven llegint. Ho feia passant-los petites notes escrites en un paper. Algú en va informar la policia, que va enviar un agent de paisà a veure si era veritat. L’agent diu que, poc després d’entrar a la sala, la dona se li va acostar amb una llibreteta i un boli i li va passar una nota. El policia n’hi va passar una altra. I així van estar fins que la dona li va proposar de manera explícita un servei sexual (la premsa no diu quin) a canvi de 60 dòlars, moment en què, amb la proposta escrita, el policia va arrestar la dona. No és el primer cas de prostituci­ó en aquesta biblioteca. L’any passat van arrestar-hi un home després que pengés un anunci a la web de classifica­ts Craigslist on, per un preu mòdic, oferia relacions sexuals al lavabo. Fins ara aquestes pràctiques tenien lloc als escusats de les discoteque­s, de les estacions de metro o d’alguns grans magatzems. La incorporac­ió de les bibliotequ­es no sols potenciarà aquest consum cultural sinó que aviat els rètols on és demana “Silenci” els posaran a la part de dins de la porta de can Felip.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain