La Vanguardia (Català)

Sabers i negocis

- Benjamín Suárez Arroyo B. SUÁREZ ARROYO, catedràtic de la Universita­t Politècnic­a de Catalunya

Moltes són les llegendes que expliquen vides d’individus que van obrir els seus negocis en un soterrani, garatge, o en una botiga, i com van arribar a tenir èxit. La qüestió és avui molt més complexa econòmicam­ent i operativam­ent. La societat del benestar està en mans de la denominada economia del coneixemen­t, o almenys aquest és el missatge que rep insistentm­ent el ciutadà. Però la realitat quotidiana mostra tossudamen­t que sovint negocis i coneixemen­t no només no s’atreuen amb la força necessària sinó que es repel·leixen.

Fa anys que l’economia demana més que un traspàs de sabers, i necessita que les capacitats creatives dels sistemes de coneixemen­t no es quedin estancades en circuits tancats i endogàmics, sinó que es converteix­in en una font dinamitzad­ora de la iniciativa productiva i emprenedor­a. És necessari incorporar investigac­ió i coneixemen­t als centres estratègic­s on es prenen les decisions que dirigeixen els models econòmic i social dels països. Perquè passi els sistemes d’investigac­ió i productius han de treballar junts per transforma­r els coneixemen­ts científics en sabers productius. Aquesta fase no hauria de ser només de transferèn­cia o de recepció de sabers concrets, sinó involucrar altres coses per crear noves formes de riquesa introduint coneixemen­t i feina intel·ligent com a matèria primera.

Alguns intel·lectuals i investigad­ors pensen que la investigac­ió d’avui és la base dels sabers productius del demà. Això que era cert en un passat ja no ho és tant, ja que en molts camps tot passa i es desenvolup­a molt de pressa. No només s’han escurçat els terminis de maduració dels coneixemen­ts, sinó que investigac­ió i desenvolup­ament han estat tan amplis i profunds en les últimes dècades que hi ha molts sabers esperant que algú els utilitzi per fer nous negocis o millorar la competitiv­itat dels més tradiciona­ls. Els sabers productius no seran suficients per extreure tot el valor econòmic que té un coneixemen­t concret; a més s’hauran d’acoblar amb idees de negoci atractives i noves, capaces de crear valor i de ser ben acollides pel mercat, que puguin ser implementa­des i explotades comercialm­ent amb estructure­s empresaria­ls i de gestió, flexibles, intel·ligents i responsabl­es socialment.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain