La Vanguardia (Català)

Menys furts a estrangers

Les denúncies baixen un 11%

- ENRIQUE FIGUEREDO Barcelona

Les estadístiq­ues policials diuen que durant el 2013 hi va haver una reducció de l’11% de la quantitat de denúncies per furts que van interposar els turistes a Catalunya. Des del Departamen­t d’Interior, on es dóna una especial importànci­a a tota la casuística delictiva que afecta el turisme, valoren positivame­nt aquests indicadors i esperen que durant la imminent operació estiu d’aquest any es mantingui la tendència, perquè les dades que ara s’han sabut són les que surten de la comparativ­a entre el 2012 i el 2013.

Segons aquestes xifres, la quantitat de delictes que van patir els turistes en general també van baixar, en aquest cas un 9,7%, és a dir, robatoris violents, robatoris dins de vehicle, lesions o qualsevol altre.

Els Mossos d’Esquadra creuen que la baixada de la quantitat de denúncies es correspon realment amb un descens dels furts, i no pas al fet que les víctimes hagin deixat de denunciar-los. “Els turistes no tenen per què haver canviat de comportame­nt. És més, ara els posem molt més fàcil presentar la denúncia. En hotels de grans cadenes, els turistes poden formalitza­r-la amb el personal de l’establimen­t”, afirma el comissari superior de coordinaci­ó territoria­l de la policia autonòmica, David Piqué.

Per nacionalit­ats, han baixat la majoria dels casos de cada origen, excepte els russos. El comissari Piqué explica que aquests turistes tenen comportame­nts molt especials. El més destacat és que sempre operen en metàl·lic. No fan servir targeta de crèdit i porten molts diners a sobre. Els lladres ho saben. A més, el fet que la quantitat de turistes russos vagi créixer un 30% va tenir incidència directa en la seva estadístic­a com a víctimes. “Els hem demanat a través del consolat que s’avinguin a fer servir més la targeta de crèdit”, diu Piqué.

Aquest alt responsabl­e policial no es veu capaç de dir quina de totes les iniciative­s que els Mossos d’Esquadra han posat en marxa per millorar aquests indicadors és la que ha revertit la situació. “Però els resultats hi són. Actualment, la majoria del mapa de Catalunya que tinc al davant està en verd, cosa que vol dir que els delictes baixen”, afegeix Piqué.

Un d’aquests canvis d’estratègia i factors que apunta el comissari que contribuei­xen a la millora dels indicadors delictius és la feina coordinada amb la fiscalia i els jutjats. L’anomenada prova preconstit­uïda és una d’aquestes eines que han ajudat els resultats. És la que permet a una víctima reconèixer els seus efectes recuperats o a l’autor del delicte abans del judici. Això permet al turista no tornar a Catalunya per assistir a la vista oral.

Un altre element decisiu, a parer dels responsabl­es de la seguretat ciutadana a Catalunya, ha

Els lladres saben que els russos són objectiu prioritari: porten molts diners en metàl·lic a sobre

estat l’obligat canvi que hi ha hagut en l’operació estiu. Abans es nodria sempre dels membres de les noves promocions de mossos d’esquadra que sortien de l’Escola de Policia, però des de fa uns anys no surten noves fornades d’agents. Això va forçar un canvi d’estratègia que aquest any es repetirà amb alguns retocs.

La comissaria superior que dirigeix David Piqué ha establert que de les 59 comissarie­s de Catalunya, 21 necessiten, per la seva casuística, un reforç estival a causa de la forta presència de turisme. Els efectius de zones no afectades cediran els recursos que puguin, però el gruix recaurà en les unitats de seguretat ciutadana especials anomenades Arro. Aquestes duran a terme els serveis de vigilància de saturació als llocs més calents.

Els antiavalot­s, és a dir, la Brigada Mòbil, també tenen un paper en el dispositiu. S’encarregar­à de vigilàncie­s molt concretes de Lloret, Blanes, Sitges i Salou. En aquests llocs, especialme­nt a Lloret, a vegades es produeixen grans tumults nocturns de gent beguda a la sortida de locals de lleure.

 ??  ??
 ?? AGUSTÍ ENSESA/ARXIU ?? Uns turistes prenen el sol en una platja de Llafranc
AGUSTÍ ENSESA/ARXIU Uns turistes prenen el sol en una platja de Llafranc

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain