La Vanguardia (Català)

Narco roba narco

Dos mossos d’esquadra detinguts perquè integraven una banda que sostreia droga a altres traficants

- SANTIAGO TARÍN Barcelona

Sempre hi ha una fórmula més pràctica per delinquir. Per què has de traficar en drogues si pots robar les partides als narcos? Això feia una banda desarticul­ada a Barcelona, que utilitzava balises per senyalitza­r els carregamen­ts a espoliar i que comptava amb la col·laboració de dos mossos d’esquadra, que els facilitave­n dades i els informaven de si eren investigat­s. A més, un dels líders del clan ja va estar a la presó per un altre cas de corrupció policial.

Van ser els mateixos mossos els qui van descobrir els agents corruptes i els van posar a disposició de la jutgessa de Barcelona que ha dirigit l’operació, Carmen García. Una és una policia femenina que és a la presó i que es relacionav­a amb freqüència amb un dels caps del grup. L’altre agent està en llibertat provisiona­l i ha de presentar-se periòdicam­ent al jutjat.

En total han estat detingudes 17 persones, de les quals 14 han anat a parar a la presó. Les activitats d’aquest clan delictiu tenien dues potes. D’una banda, robaven vehicles d’alta gamma, tant a Espanya com a l’estranger. Després, els canviaven les plaques de matrícula, i pot ser que en venguessin algun –de fet, s’ha precintat un concession­ari d’au- tomòbils a Tarragona–, però la majoria els utilitzave­n per a la seva altra activitat, les drogues. És en aquest apartat on era transcende­nt la col·laboració dels agents corruptes, ja que buscaven a les bases de dades altres cotxes similars, fins i tot a la zona on s’havien d’utilitzar els robats, i que no tinguessin ni multes pendents, a fi que no els paressin. Llavors en copiaven les matrícules per als cotxes de la banda. A més, hi ha constància que un dels caps del grup havia estat en dependènci­es policials amb un dels mossos detinguts, consultant als ordinadors si uns automòbils que li semblaven sospitosos eren de la policia o si hi havia comunicats interns que hi fessin referència.

És per aquesta existència d’in- filtrats que els Mossos han portat amb gran sigil l’operació, per descobrir l’activitat fonamental de la banda: el narcotràfi­c. Però no s’ocupaven de tot. El que s’ha esbrinat és que coneixien les partides d’haixix que partien del Marroc, especialme­nt de Tànger, i en origen col·locaven balises, que els permetien seguir, mitjançant pàgines d’internet, el recorregut de la partida i, en el moment oportú, arrabassar-la als narcos. Es creu que és aquest l’origen dels 1.560 quilos d’haixix decomissat­s en l’operació: 60 a Barcelona, 300 a Salou i 1.200 a Sanlúcar de Barrameda.

Els atracament­s els perpetrave­n grups de fins a deu persones, que probableme­nt es disfressav­en de policies, ja que s’han trobat armilles, sirenes i llums per a cotxes. Una vegada fins i tot van assaltar una casa a Llorenç del Penedès, i com que no hi van trobar la droga van robar en altres llocs del municipi per dissimular el seu objectiu principal.

El cas va arrencar quan un dels caps de la banda, ara a la presó, va anar a buscar un cotxe carregat amb haixix. És el mateix que va fer uns anys abans a Barcelona i que va donar lloc a l’anomenada operació Macedònia, un altre cas de corrupció entre narcos, mossos i guàrdies civils en què es va descobrir que un confident regalava rellotges cars a comandamen­ts policials.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain