La Vanguardia (Català)

Cap a l’esquerra i més enllà

La coalició progressis­ta Guanyem Barcelona, la plataforma de Colau, es presenta el dia 26

- JAUME V. AROCA Barcelona

Encara que el títol d’aquesta crònica evoqui el ja veterà Buzz Lightyear, l’astronauta de Toy Story, això no és un joc. Va de debò. Del big bang de l’esquerra barcelonin­a n’estan sorgint fórmules polítiques noves que, quan falta un any per a les eleccions municipals, comencen a cristal·litzar a redós del descrèdit dels partits consolidat­s en la transició i dels efectes creatius de la crisi econòmica i social.

L’esquerra barcelonin­a es reorganitz­a per a un escenari que tothom presumeix que serà, més enllà del maig del 2015 –quan se celebraran les eleccions municipals–, més complicat i en el qual de ben segur apareixera­n nous actors.

D’entre els nous, el projecte d’aparició més immediata serà la plataforma Guanyem Barcelona, liderada per Ada Colau, la imatge pública del qual ve de l’influent moviment de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca. Guanyem Barcelona es presenta- rà el dia 26 en un acte que podria ser important per a l’esdevenido­r polític de Barcelona.

La plataforma pretén aglutinar els moviments socials impulsats per la crisi. D’alguna manera, connecta amb l’èxit del fenomen Podem: noves cares públiques exemptes de responsabi­litat en tot el que ha passat fins ara arran de la crisi.

Guanyem Barcelona és també la revenja, servida trenta anys després, dels moviments socials contra els partits polítics que en la transició democràtic­a van reclutar els millors líders del moviment veïnal per conformar la primera generació de regidors i gestors municipals de l’esquerra.

La seva constituci­ó afecta en primer lloc un dels actors habituals de l’esquerra barcelonin­a, Iniciativa per Catalunya, que estudia sumar-se a la nova experiènci­a malgrat que per primera vegada acariciava amb certesa la possibilit­at d’avançar qui durant trenta-dos anys ha estat sempre al davant seu, el PSC.

ICV sap que si Guanyem Barcelona acaba arrelant, les seves expectativ­es quedaran tocades, i per això intenta arribar a acords amb el que està creixent a la seva esquerra.

Ricard Gomà, president del grup municipal d’ICV, assegurava fa uns dies que se sentia plenament “copartícip” de la nova plataforma i anunciava que anirà a l’acte del dia 26.

Però la nova comunió no serà tan fàcil, perquè un altre dels eventuals associats, la Candidatur­a d’Unitat Popular (CUP), no vol ni sentir parlar d’Iniciativa en el nou club. Oficialmen­t, la CUP continua sense pronunciar-se, però només fa falta se- guir els seus comptes de Twitter aquestes darreres setmanes per veure que han redoblat la rancúnia contra el partit que dirigeix Joan Herrera. Hi ha qui veu en l’hostilitat de la Candidatur­a cap a Iniciativa un pretext per anar per lliure, al marge de Guanyem.

I hi ha més gent convidada: Procés Constituen­t, la plataforma de Teresa Forcades i Arcadi Oliveres també podria sumar-se a la coalició.

De tota manera, tant o més rellevant que la suma de grups serà la captació de ciutadans a títol individual. Aquests últims dies ha transcendi­t el suport a la plataforma de Colau d’alguns noms vinculats temps enrere al vell PSUC i al no tan antic PSC. Un observador proper a la constituci­ó de Guanyem subratlla que no serà una coalició política destinada al consum de la generació 15-M: “Cal estar atents al senat de Guanyem. Al darrere hi ha alguns noms que assenyalen que no serà un moviment precisamen­t naïf”.

De moment, els partits tradiciona­ls a l’ala progressis­ta de la ciutat operen al marge del que està passant a la seva es- querra. Però el cert és que en tot just uns mesos dos dels partits tradiciona­ls han canviat o canviaran de líder local. El PSC ha desmantell­at bona part del vell aparell local i ha descartat el seu fill díscol, Jordi Martí –que continua donant voltes al seu futur– mentre que ha optat per Jaume Collboni. ERC, que a les europees va adquirir el rang de força puixant a Barcelona, ha deixat fora de concurs l’històric Jordi Portabella i ara Alfred Bosch i Oriol Amorós competiran pel lideratge. Cares noves. Ahir Amorós se situava en el nou quadre: ell, va assegurar, està entre Trias i Ada Colau.

Al PSC, a més, els promotors d’una eventual escissió –el moviment 4 de Juliol continua indecís– miren de reüll la plataforma de Colau, però no només aquesta. També estan atents a grups semblants que en altres municipis de l’àrea metropolit­ana –on la CUP no ha aconseguit consolidar-se– podrien seguir el camí de Guanyem Barcelona si l’experiènci­a de la nova esquerra de la capital catalana es consolida. Tots escoltaran amb atenció el que passi el dia 26.

 ?? LA VANGUARDIA / VICENÇ LLURBA / ARXIU ?? Samarretes. Ricard Gomà, David Fernàndez i Ada Colau, les cares visibles d’ICV, la CUP i la PAH respectiva­ment, les forces ‘candidates’ a integrar-se a Guanyem Barcelona, la coalició política que pretén catalitzar la protesta i el desafecte a la...
LA VANGUARDIA / VICENÇ LLURBA / ARXIU Samarretes. Ricard Gomà, David Fernàndez i Ada Colau, les cares visibles d’ICV, la CUP i la PAH respectiva­ment, les forces ‘candidates’ a integrar-se a Guanyem Barcelona, la coalició política que pretén catalitzar la protesta i el desafecte a la...

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain