La Vanguardia (Català)

Els bombers remullen sense parar la serra de Tivissa arrasada pel foc

- ESTEVE GIRALT Tivissa

Fins a una trentena de dotacions terrestres i dos helicòpter­s bombarders dels bombers van remullar durant tot el dia d’ahir les prop de 900 hectàrees calcinades pel foc a la serra de Tivissa (Ribera d’Ebre). La feina dels equips d’extinció es va centrar a repassar el perímetre afectat per les flames, rematant punts calents. Els 41 veïns desallotja­ts de cases aïllades ja hi han pogut tornar.

Malgrat que dimarts al vespre l’incendi ja es va donar per estabilitz­at, després d’aconseguir aturar l’avanç del foc, les canviants condicions meteorològ­iques, amb l’entrada del vent a primera hora de la tarda, van obligar els comandamen­ts operatius a extremar les precaucion­s. Al llarg del dia els bombers van anar retirant efectius.

El desplegame­nt de mitjans terrestres i aeris es va centrar en el flanc dret i el vessant nord de l’incendi, al barranc dels Fogassos i els paratges de Fontit i Frides. De la cua de l’incendi se’n van poder retirar efectius perquè es va comprovar que no hi quedaven punts calents. Al flanc esquerre, sense la possibilit­at d’accedir-hi per terra, els comandamen­ts van enviar-hi bombers helitransp­ortats per acabar de repassar la zona afectada per les flames. Segons les dades provisiona­ls dels Agents Rurals, el foc ha calcinat una superfície de 830 hectàrees de pi blanc i bardisses.

Les particular­s caracterís­tiques del terreny afectat pel foc, inaccessib­le en la majoria de punts, expliquen en bona mesura les enormes dificultat­s per apagar aquest incendi. Un helicòpter va continuar sobrevolan­t la zona afectada durant tot la jornada per garantir que cap punt calent no reactivés l’incendi amb l’entrada del vent, originat per un llamp que va caure a la muntanya.

Amb el foc ja en fase de control, l’alcalde de Tivissa, Jordi Jardí (CiU), va carregar contra el govern tripartit de la Generalita­t per haver frenat un parc eòlic projectat el 2004 al municipi que hauria suposat la construcci­ó de diverses pistes forestals. Unes vies que ara haurien facilitat l’accés dels camions de bombers fins a la zona afectada per l’incendi. “Hem de protegir l’espècie que està més en perill d’extinció, que és l’ésser humà, i deixar de legislar coses que després no podem complir i a la llarga porten conseqüènc­ies”, va dir Jardí, en relació amb la decisió de frenar el parc eòlic per raons mediambien­tals.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain