La Vanguardia (Català)

El que cal saber dels gelats

- MAGDA CARLAS Barcelona

El “producte resultant de batre i congelar una mescla homogeneït­zada i pasteuritz­ada de llet, derivats o ingredient­s lactis amb altres aliments com sucre, fruits secs, etcètera”. és a dir, el gelat, no constituei­x cap novetat. Ha passat de ser un simple mos estiuenc a un univers glaçat present tot l’any. Tot i així, l’estiu continua sent el seu moment àlgid i val la pena recordar alguns punts.

En primer lloc, els gelats poden tenir un valor nutritiu notable per bé que diferent segons el tipus de gelat. Un de crema elaborat amb llet aportarà la seva correspone­nt dosi de proteïnes, vitamines i minerals encara que també de greixos saturats i sucre i unes 200-250 kcal/ 100 g, mentre que els gelats de gel, com els sorbets, tenen un 85%-90% d’aigua i només aporten sucre i petites dosis de suc de fruites en el millor dels casos. Els polos empaquetat­s, ni això. En general són aigua, additius i, sens dubte, sucre. Això sí, són més digestius, lleugers (70-100 kcal/100 g) i refrescant­s que els gelats cremosos.

Una altra cosa que cal tenir en compte és que els gelats s’han de prendre en dosis moderades. Poden comportar una quantitat con- siderable de greixos saturats i sucre. Els de crema solen contenir més greix que els denominats simplement glaçats. Un greix que pot ser vegetal, si bé això no equival sempre a greix saludable. El greix de coco o palma, habitual en alguns gelats, té un efecte similar al del greix saturat.

Els gelats sempre seran opcions més lleugeres que els pastissos, les galetes o qualsevol opció de brioixeria. I aquest és un punt a favor seu. Ara bé, un gelat cremós pot ser més energètic que alguns tipus de flam o natilles.

Els gelats solen contenir una certa quantitat d’aire que influirà en la seva textura, i que és un aire que el consumidor no apreciarà.

En definitiva, el món dels gelats és complex. El millor és recordar que quan prenem un bon gelat també ens estem alimentant.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain