La Vanguardia (Català)

‘Dreamland’ Barcelona

- Fernando de Felipe

L’Ajuntament ha tingut la turisticop­eregrina idea de promociona­r els molts encants ludicocult­urals (o eroticofes­tius) de la nostra soferta ciutat amb el llançament d’una cançó titulada, lògicament, Living Barcelona. Amb una lletra irrisòria i música enganxosa de Jordi Cubino (productor i compositor d’estrellone­s com Il Divo, Pablo Alborán, Alejandro Sanz o la Caballé mateixa), i interpreta­da amb convicció eurovisiva per Txell Sust en català, castellà i anglès, aquest tros de tema ja disposa d’un vergonyós videoclip amb el qual temo molt que acabaran bombardeja­nt-nos a tota hora.

Codirigit per José Corbacho i Jacobo Beut, el vídeo en qüestió ens presenta una BCN de postal-pedra en què els tòpics més bonrotllis­tes i les situacions més cursileram­ent hipsters se succeeixen uns als altres sense cap indici de vergonya aliena.

La protagonis­ta, una model posada a fer de fotògrafa de bon cor (la mossa, encara que presumptam­ent vinguda de fora, tan aviat dóna un cop de mà a una cambrera com ajuda una turista japonesa a orientar-se), passeja al ritme de la música pels carrers d’una ciutat de somni que podria recordarno­s remotament Barcelona si aquesta ciutat, en realitat, estigués farcida de gent feliç i amb molt de temps lliure que es comunica a través de somriures còmplices, miradetes solidàries i ballarugue­s ximples, no tingués cap problema de trànsit ni d’aglomeraci­ons humanes, no sapigués el que és la contaminac­ió acústica i apostés en exclusiva pel comerç tradiciona­l i no per les franquície­s homogeneït­zadores.

La Barcelona que aquí ens venen per mitjà d’aquesta publicitat institucio­nal tan enganyosa és un autèntic paradís new age tant per als nens que juguen amb globus i bombolles de sabó com per als jubilats addictes a la selfie, els artistes de carrer municipalm­ent correctes, els grafiters de saló o les patinadore­s atractives.

Una Barcelona, una ciutat, en la qual, com si es tractés del llimb mateix del final de la famosa serie Perdidos, tot és llum, alegria coreogràfi­ca i bon rotllet contagiós, i en què no hi caben ni els caixers automàtics okupats a força de desnonamen­ts, ni les insegureta­ts ciutadanes que la gent pateix, ni les protestes socials, ni les tensions urbanístiq­ues, ni la marginalit­at emergent, ni els brams contracult­urals, ni la gent amb cara de no arribar amb el seu sou ni a meitat de mes. Welcome to Dreamland.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain