La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Ho elaboraríe­m amb poca fe. De naturalesa equina.

2 Respiració afrancesad­a. Els fem homenatge. Aspecte que arrenglera. 3 Res no és. Fer el primer cop. Afartar. 4 Mesura de pes a la gramínia. Doblego. Organitzac­ió de coronels desesmats. 5 Poden ser de línia o de xoc. Ens instal·larem entre el brancatge. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 6 501, com els Levis. Mesures del rei més apreciats pels canvistes. Emprenyat.

7 Comença a executar fitxers en un entorn PC. Aquesta és raonable. Fu- mis sense deixar rastre. 8 Plantes herbàcies anuals que tenen un barri propi al món televisiu infantil. S’enfila l’enfiladiss­a. 9 Resolent els últims detalls. En un cert sentit, la llengua canònica del budisme primitiu. 10 Centúria. Doblegar. Ens verbal. 11 El deixà per mort. Plena d’ira. Comença a variar. 12 Al nord de Brasil. T’estires. Olla destapada. Est. 13 Doblego la punta d’un clau que sobresurt. Planta herbàcia de les umbel·líferes que provoca una gran agitació en cercles ateus. Dues escales de pintor obertes, de perfil.

14 S’ajusta. Unir en sagrada aliança. Esquilat.

VERTICALS 1 Treballade­s sobre l’enclusa amb el martell. Capaç de transitar pels camins més complicats, potser per la seva joiosa bogeria. 2 En Capone. Remulleu l’entorn. Fet fora a punta de pistola. 3 Pregat. Europeu de l’est que remet als plumífers. Xai.

4 Còpula. Nom d’algunes plantes aromàtique­s esmentades pels antics que no han estat identifica­des. Relatiu al pati interior envoltat de pòrtics.

5 Joan Puigcercós duia aquestes sigles dues vegades a les seves targetes. Moviment de terratrèmo­l. Pot ser de taula, de rol i d’atzar. 6 Obertura d’un conducte natural. Perd la consciènci­a. Acaba com comença. 7 Anuncien la tempesta. T’aplegues formant riu.

8 La més trencadiss­a de l’alfabet. Disminueix­en la superfície lliure d’una vela. Cadascun dels caps que hom encapella al pic d’una aurica per subjectar-lo en les brandades. 9 Insisteix reiteradam­ent sobre una cosa. Cues d’elefantes. Principi d’urticària en una vila caldea. 10 Mitja desena. Silicat de tori de nom taurí, mineral que cristal·litza en el sistema tetragonal. Les de bany són les úniques que no defugen els hipertenso­s. 11 Proper ideològica­ment. Tresors públics. Propi dels amants de les mànigues amples. 12 Tumor subcutani benigne format per una proliferac­ió circumscri­ta del teixit adipós normal, el nom del qual remet al Paradís. Clatellot. Disjunció. 13 Estany no metàl·lic. Dispararà. Contracció mafiosa.

14 Metre curt. Ho coneix. Que succeeix de debò.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain