La Vanguardia (Català)

Porcel posa Josep Pla a investigar un crim

62 rescata com a relat un text de ‘Cada castell i totes les ombres’

- JOSEP MASSOT

En els dos anys que Baltasar Porcel va poder sobreviure a la irrupció de la seva malaltia fatal va tenir temps d’escriure una última novel·la, Cada castell i totes les

ombres. L’obra repescava un capí

tol, Josep Pla investiga un crim al

delta de l’Ebre, que l’autor havia presentat anys abans, el 2002, al seu editor, Emili Rosales, com a germen d’una novel·la l’escriptura de la qual va posposar fins al final. Segons Rosales, Porcel es va mostrar decidit que un cop Ca

da castell i totes les ombres hagués fet la seva via, seria el moment d’editar de manera autònoma el relat originari. El moment ha arribat ara i serveix d’homenatge a l’escriptor mallorquí, quan aviat, l’1 de juliol, es compliran cinc anys de la seva mort.

El relat es pot llegir sense necessitat de contextual­itzar-lo en la trama de Cada castell..., encara que doni claus sobre el passat familiar d’un dels dos personatge­s principals de la novel·la, Ginés Jordi Martigalà, un magnat en qui conflueixe­n trets de diversos personatge­s coneguts de Barcelona.

Com ja va fer Llorenç Villalonga amb Marcel Proust, Baltasar Porcel recorre al pastitx per fer de Josep Pla, que apareix com a personatge i també com a suposat autor d’un homenot apòcrif, el retrat novel·lat del pare de Ginés Jordi Martigalà. El de Pla no és l’únic cameo. El Porcel més satíric convoca en una festa, un dia històric, la vigília de la mort de Franco, les forces del règim agònic i els qui preparen el futur: Laureano López Rodó, Felipe González, Emilio Botín i Jordi Pujol, mentre Josep Pla il·lustra un atònit tinent de la Guàrdia Civil sobre les seqüeles que comporta ser un país barroc que no ha tingut un humanisme renaixenti­sta.

El llibre, editat per 62, va ser

Felipe González, Emilio Botín, Laureano López Rodó i Jordi Pujol figuren entre els personatge­s del llibre

presentat ahir en un restaurant­botiga gurmet mallorquin­a del carrer Viladomat, pels editors Emili Rosales i Pilar Beltran, el director de l’Institut Ramon Llull, Àlex Susanna, i el periodista Sergio Vila-Sanjuán.

Rosales va destacar que en el relat, d’un centenar de pàgines, hi apareixen condensats bona part dels temes literaris de Porcel. Hi surt també el paisatge del delta de l’Ebre, terres a les quals l’editor, que hi va néixer, va portar en diverses ocasions Porcel, un territori (desembocad­ura d’un riu, bellesa, aigües estancades, llot, frontera amb el mar obert) que encaixa simbòlicam­ent amb el to ferotgemen­t satíric amb què retrata polítics i empresaris. El relat descriu el que són capaços de fer els humans per enriquir-se o salvar la vida, o les oportunita­ts que ofereixen la guerra o la política si no es tenen escrúpols. Sergio Vila-Sanjuán, que treballa en una biografia de l’escriptor, va recordar que Porcel sentia el neguit que era un autor reconegut però no prou llegit i que l’atreia escriure un thriller, com a Pla el temptava escriure un relat a la manera de Simenon.

 ?? ROSER VILALLONGA ?? Porcel, autor de Josep Pla investiga un crim al delta de l’Ebre
ROSER VILALLONGA Porcel, autor de Josep Pla investiga un crim al delta de l’Ebre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain