La Vanguardia (Català)

Aquí hi havia una tàpia

- LLÀTZER MOIX

La Vil·la Florida, al tram superior del carrer Muntaner, ocupa una petita illa. Aquesta finca, amb uns orígens que es remunten al segle XVI, va ser en el XX escola de puericultu­ra i ara és un centre cívic. Durant molts anys la seva part posterior, que limita amb el carrer Sant Gervasi de Cassoles, va estar tancada per una tàpia de fins a sis metres d’alçària, que contenia el jardí del darrere d’aquesta residència: probableme­nt, una de les façanes menys amables de la ciutat. Allà s’inaugura avui la biblioteca Joan Mara- gall, amb prop de 3.000 metres quadrats construïts.

Els autors del projecte arquitectò­nic tenien, entre d’altres, dues opcions. Una era projectar un bloc convencion­al sobre el vell jardí. L’altra era intentar crear trama urbana, atenuant la diferència de cota entre la Vil·la Florida i el carrer de Sant Gervasi. Han optat per aquesta darrera solució. I ho han fet dissenyant un edifici semienterr­at, d’un volum molt singular, que en planta recorda vagament una mà de quatre dits, o una grapa, pels interstici­s de la qual s’obren espais públics, accessos, escales o patis anglesos que aporten llum natural als interiors.

Aquesta vocació ciutadana del projecte de BCQ, despatx que dirigeixen David Baena i Toni Casamor, potser no s’aprecia a primera vista. Els diferents cossos no són ortogonals, remeten a la volumetria de monuments antics o búnquers, i el color sorrenc triat per pintar-los no abunda a la ciutat. Tot i això, rendeixen servei a aquesta idea de transició entre cotes que persegueix el projecte. I, en tot cas, els dubtes que pugui generar l’exterior no es reprodueix­en a l’interior: els àmbits de relació són espaiosos, els de lectura són còmodes i sovint molt tranquils i retirats, el revestimen­t de lloses d’argila dóna bons resul- tats tant en termes d’evocació com acústics, i la llum que entra, fins i tot fins als nivells inferiors de la construcci­ó, gràcies a les vidrieres obertes entre els dits del nou edifici atenua molt la sensació que hom pot tenir de trobarse sota terra.

En suma, una biblioteca força singular que recupera espai públic en un emplaçamen­t urbà complicat.

 ?? ARIEL RAMÍREZ ?? La biblioteca Joan Maragall, obra de David Baena i Toni Casamor (BCQ)
ARIEL RAMÍREZ La biblioteca Joan Maragall, obra de David Baena i Toni Casamor (BCQ)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain