La Vanguardia (Català)

H&M accelera i amenaça el lideratge mundial d’Inditex

La cadena sueca llança una línia de sabates i aposta per internet

- AINTZANE GASTESI Barcelona

Justament en el moment en què Inditex comença a donar mostres de fatiga després de dos anys de números extraordin­aris i de convertir-se en el primer grup mundial de distribuci­ó, el seu principal rival, la cadena sueca H&M, presenta resultats rècord. En el segon trimestre (de març a maig), H&M va registrar unes vendes de 4.204 milions d’euros (sense comptar l’IVA), que suposen un increment del 20% comptabili­tzat en corones sueques, i un 16% en divises locals. Per la seva part, el benefici net es va disparar un 25%, fins als 646 milions.

En el primer trimestre, el marge brut de la companyia, tradiciona­lment un dels més alts del mercat, es va situar en el 60.8%; mentre que el d’Inditex es va situar en un 58,9% en el mateix període. Karl-Johan Persson, primer executiu del grup H&M, va atribuir els bons resultats a “la bona acollida de les col·leccions i a l’acceleraci­ó de l’expansió”. A més, la debilitat de la divisa sueca afavoreix les vendes del grup als mercats internacio­nals, mentre que l’euro fort es va reflectir en els resultats d’Inditex del seu primer trimestre (de febrer a abril), amb una caiguda del 7,3% atribuïda pel grup gallec a l’efecte del canvi de divises dels seus principals mercats.

A Espanya, la cadena sueca ha incrementa­t les vendes un 10% en el primer trimestre, el millor resultat trimestral des que va començar la crisi i amb només dues obertures. La firma suma 157 botigues al mercat espanyol i ja va anunciar que obrirà la seva botiga en línia la pròxima tardor. H&M també ha començat a distribuir la seva gamma de decoració, al principi només a la seva botiga de Tarragona, però que en els propers mesos es trobarà en establimen­ts d’altres ciutats.

El cert és que H&M es troba en un moment de forta expansió, sobretot pel seu creixement a la Xina, el seu salt a internet a diversos mercats i el bon comportame­nt de les diferents ensenyes del grup. “Veiem que algu-

A Espanya, el grup va créixer un 10% sense sumar cap obertura, i ha anunciat la botiga en línia per a la tardor

nes de les nostres inversions a llarg termini comencen a generar ingressos, com &Other Stories i la venda per internet als Estats Units i a França”, va assenyalar en el balanç el director executiu de la firma. Persson va anunciar que la pròxima tardor la cadena llançarà una àmplia línia de calçat per a totes les seves àrees (dona, home, nen i jove) i amb diferents rangs de preus en una selecció de botigues i a través d’internet. L’aposta de la companyia pel mercat en línia es reflectirà també en els pròxims trimestres, ja que obriran botiga en línia en mercats estratègic­s com Espanya i Itàlia a la tardor. I una mica més endavant, encara el 2014, farà el salt al gran mercat xinès, on la companyia disposa actualment de 37 establimen­ts. “El proper any, el grup preveu obrir internet en uns altres 8 o 10 mercats”, segons va avançar el primer executiu en la nota de resultats. També a la tardor, H&M entrarà a nous mercats, amb obertura de botigues a les Filipines i l’Índia, després del desembarca­ment al mercat australià, durant el primer trimestre de l’any. El 2014, la cadena preveu obrir 375 noves botigues.

 ?? STEFANO BUONAMICI / BLOOMBERG ?? Botiga d’H&M al passeig de Gràcia de Barcelona
STEFANO BUONAMICI / BLOOMBERG Botiga d’H&M al passeig de Gràcia de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain