La Vanguardia (Català)

Benvingut, Felip VI

- JAVIER GODÓ, COMTE DE GODÓ

El Regne d’Espanya inicia una nova etapa de la monarquia constituci­onal amb el rei Felip de Borbó i Grècia, Felip VI, al tron. Als 46 anys, Felip té a favor seu la llarga i fructífera experiènci­a del seu pare, motor d’un canvi històric i coresponsa­ble del període de pau i convivènci­a democràtic­a més llarg de la història del país, però alhora una formació università­ria que cap altre rei espanyol no ha tingut fins ara. Un bagatge que deu també a la seva mare, la reina Sofia, que no només ha donat prou mostres del seu bon ofici, sinó que, al seu torn, és també hereva d’una llarga història familiar relacionad­a amb diverses monarquies europees.

D’aquesta manera conflueixe­n en el rei Felip dos passats intensos en els quals no falten, com no podia ser de cap altra manera, clarobscur­s per extreure’n les lliçons que la història ens proposa a tots. Felip ha viscut moments d’esperança i d’incertesa juntament amb el seu pare, el rei Joan Carles I, el qual va voler expressame­nt que visqués al seu costat i en primera persona. Arriba el nou Rei al tron i, per tant, amb una experiènci­a i una formació que permeten dipositar en la seva persona l’esperança d’un futur que tots volem fructífer i en pau. El seu discurs a les Corts demostra que coneix perfectame­nt els reptes a què s’enfronta el país i que està preparat per animar la societat espanyola a emprendre’ls.

El nou Rei accedeix al tron en plena maduresa personal, amb una família consolidad­a, amb la seva muller la reina Letícia, i les seves dues filles, la infanta Leonor, la nova princesa d’Astúries i hereva de la corona, i la infanta Sofia. Una maduresa de la qual destaca també una personalit­at tranquil·la i afable, així com la sensatesa amb què ha exercit les seves funcions. Amb els anys, la seva figura ha guanyat en proximitat i ha consolidat una popularita­t sense cap sobreactua­ció. Una maduresa de la qual el nou Rei ha donat mostres de sobres, tant pel que fa a l’acomplimen­t del principat com quan li ha correspost substituir el seu pare en les funcions de representa­ció de la Corona, dins i fora de les nostres fronteres. Només cal recordar, per exemple, les seves actuacions com a príncep de Girona, sempre un punt més enllà de l’estricte protocol reial, com correspon a tota monarquia que es preï de contemporà­nia.

És ben sabut que Felip VI arriba a l’inici del seu regnat en un moment històric crucial per la crisi econòmica, política, territoria­l i institucio­nal que travessa el país, i Europa en general. Una situació que requereix intel·ligència, preparació i capacitat –tres virtuts que no li falten, al nou monarca–, coneixent el paper constituci­onal que li correspon. Estem segurs que el Rei sabrà estar al lloc que li correspon i, alhora, consolidar els ponts necessaris per al diàleg i la negociació amb els quals resoldre els problemes que afronta la nostra societat.

De suport no n’hi faltarà, a Felip VI, per dur a bon port la seva missió. I entre aquests, té el d’aquesta casa. El Rei sap que en aquest centenari mitjà de comunicaci­ó, que es prea de ser un referent de la societat catalana, trobarà sempre l’afecte i la col·laboració que hi va trobar el seu pare, Joan Carles I, amb la decidida voluntat de superar el difícil moment que passa el país. Aquest és, en un dia històric, el nostre anhel i la nostra esperança. Benvingut, Felip VI.

Felip VI arriba al tron en plena maduresa personal, i destaca la seva personalit­at afable i tranquil·la Tinc la seguretat que el nou Rei sabrà consolidar els ponts per al diàleg i la negociació

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain