La Vanguardia (Català)

Felip VI, disposat a escoltar

El Rei assegura que en una Espanya “unida però no uniforme hi cabem tots”

- Jordi Barbeta

Un Espanya unida i diversa però no uniforme en la qual “hi cabem tots” i on es pugui “arribar a acords entre les forces polítiques”. Així es resumeixen els objectius polítics assumits pel nou Rei d’Espanya per a la nova etapa que comença, assumint tres compromiso­s fonamental­s: “neutralita­t política”, “escoltar, ser fidel i lleial intèrpret de les aspiracion­s i esperances dels ciutadans” i “observar una conducta íntegra, honesta i transparen­t”. Ni menys, ni més. Així es va pronunciar Felip VI en el seu primer discurs a les Corts després de ser proclamat cap de l’Estat. Diputats, senadors i autoritats van ovacionar el monarca durant dos minuts.

Mentre ses senyories aplaudien, les mirades es van fixar en els presidents d’Euskadi i Catalunya, Íñigo Urkullu i Artur Mas, respectiva­ment, presents a la tribuna de convidats, que amb prou feines van participar en l’ovació més enllà d’algun gest de cortesia. Més crítica però menys comentada va ser l’actitud dels grups republican­s d’esquerres, que van optar per no assistir a la històrica sessió, que va tenir la so- lemnitat que s’havia evitat durant el tràmit parlamenta­ri de la llei d’abdicació per donar senyal de normalitat al relleu en la direcció de l’Estat.

L’acte va ser solemne, però sobri i, potser perquè era tot tan mil·limetrat, va quedar una mica fred, segons un comentari escampat. Així doncs, davant representa­nts dels tres poders i de totes les institucio­ns de l’Estat, els d’ara i els d’abans, amb els expresiden­ts González, Aznar i Zapatero al capdavant i fins i tot els pares de la Constituci­ó, Miquel Roca entre ells, el ja proclamat Felip VI va reafirmar “com a Rei” la seva “fe en la unitat d’Espanya, de la qual la Corona és símbol”. El van aplaudir als bancs de la dreta, abans que afegís “unitat que no és uniformita­t, senyories”.

La qüestió catalana va ser, per descomptat, l’afer que gravitava al Palau de la Carrera de San Jerónimo com el gran desafiamen­t polític que determinar­à el regnat de Felip VI, i el nou monarca va remetre’s al pacte constituci­onal del 1978, del qual avui es consideren exclosos els grups de l’esquerra i les majories nacionals a Catalunya i Euskadi. Va sonar com una reivindica­ció del consens perdut: “La Constituci­ó –va recordar Felip VI– va reconèixer la nostra diversitat com una carac-

ELS COMPROMISO­S Neutralita­t política, lleialtat a les aspiracion­s ciutadanes i honestedat” LA REIVINDICA­CIÓ El Monarca proposa de recuperar el consens del 1978 respectuós amb pobles i llengües ELS ESCÈPTICS Mas i Urkullu gairebé no aplaudeixe­n, i encara no veuen prou símptomes de canvi

terística que defineix la nostra pròpia identitat”, i va afegir: “Aquesta interrelac­ió de cultures i tradicions té la seva millor expressió amb el concert de les llengües (...), perquè les llengües constituei­xen les vies naturals d’accés al coneixemen­t dels pobles i són alhora els ponts per al diàleg”. Així, “en aquesta Espanya unida i diversa, basada en la igualtat dels espanyols, en la solidarita­t entre els seus pobles i en el respecte a la llei, hi cabem tots (...) perquè els sentiments no han mai d’enfrontar dividir o excloure, sinó comprendre i respectar, conviure i compartir”.

Hi va haver expectació per si el nou Rei pronunciav­a en català part del discurs, però es va limitar a donar les gràcies en les quatre llengües cooficials. Fonts parlamentà­ries advertien que si el Rei parlava en català al Congrés establia un precedent que hauria posat en qüestió el reglament de la Cambra tantes vegades forçat pels diputats d’Esquerra Republican­a.

Paradoxalm­ent, el que diputats i observador­s polítics de la capital van interpreta­r com una referència a Catalunya, els diputats de CiU i del PNB no van amagar la seva decepció i ho van considerar “un seguit de llocs comuns”. El representa­nt del PNB va ser el més contundent: “Aquest discurs el podria haver fet son pare: no aporta novetats”.

El president de la Generalita­t, Artur Mas, va declarar després del discurs que “continuo en el wait and see”, és a dir esperar a veure què passa, però va trobar a faltar una referència al fet que “som en un Estat plurinacio­nal”. El president català va saludar el nou Rei, que li va agrair en català l’esforç que va fer per assistir a la proclamaci­ó. Mas li va desitjar “sort, encerts i talent”. A la tarda, a la CNN va declarar: “Estic segur que el nou Rei farà alguna cosa per trobar una solució”. El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran Lleida, va expressar la seva convicció que “el discurs del Rei porta implícita una advertènci­a al Govern espanyol perquè és incompatib­le amb l’ofensiva centralist­a i sobretot amb la llei Wert”. Per cert, que Duran va ser objecte d’esbroncade­s per part del públic de la Carrera de San Jerónimo, que li va cridar “Vés-te’n al teu país!”

Des de files socialiste­s, es va destacar l’aposta pel diàleg –“aspirem a una Espanya on es puguin assolir acords entre les forces polítiques”–, deixant clar per endavant que és “al Govern de la nació a qui correspon la direcció de la política nacional”.

La Reina, que va assistir a l’acte acompanyad­a de la infanta Elena, va ser objecte de reconeixem­ent unànime. Ni tan sols Mas ni Urkullu no van escatimar l’homenatge. Va brillar per la seva absència la infanta Cristina. Hi va haver qui ho va considerar injustific­at, quan ni tan sols no està imputada, però el cas Nóos va planar per l’hemicicle quan el Rei va declarar el compromís a “observar una conducta íntegra i honesta”

 ?? DANIEL DUCH ?? Felip VI somriu a la reina Letícia, a la princesa Leonor i a la infanta Sofia durant l’acte solemne de la seva proclamaci­ó com a Rei, ahir a les Corts
DANIEL DUCH Felip VI somriu a la reina Letícia, a la princesa Leonor i a la infanta Sofia durant l’acte solemne de la seva proclamaci­ó com a Rei, ahir a les Corts
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain