La Vanguardia (Català)

PP i PSOE subratllen l’èmfasi en una Espanya “unida i diversa”

Rajoy veu en la successió una prova “reconforta­nt” de normalitat institucio­nal

- FERNANDO GARCÍA Madrid

Populars i socialiste­s van coincidir a lloar sense matisos el discurs del rei Felip VI i a subratllar l’èmfasi que va fer en l’Espanya “unida i diversa” on regnarà. El president Mariano Rajoy va destacar la “normalitat” i el bon funcioname­nt de les lleis que, a parer seu, el procés successori ha reafirmat.

La vicepresid­enta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, va respondre amb diplomàcia quan li van preguntar sobre la referència a Catalunya que alguns van veure en les paraules del nou Rei a la pluralitat i la necessitat de “protegir els pobles, cultures i llengües” d’Espanya. Aquestes al·lusions “reflecteix­en –va dir Santamaría– el sentiment de la immensa majoria d’uns espanyols molt orgullosos de la nostra diversitat i pluralitat; de ser una nació en la qual cabem tots i tots tenim molt a aportar per continuar creixent”. Fora d’això, Santamaría va qualificar el discurs de “personal, molt bonic, amb idees de futur i molt equilibrat”.

Rajoy no va voler entrar en el contingut de l’al·locució, però es va desfer en felicitaci­ons sobre el transcurs del relleu reial: “Mai en la història d’Espanya la successió en la direcció de l’Estat no s’havia fet amb tanta tranquil·litat. És reconforta­nt i per sentirse’n orgullosos”, va exclamar.

El portaveu del PP al Congrés, Alfonso Alonso, va considerar que el discurs estava “molt pensat” i “mereix una segona lectura atenta”. Perquè “marca –va dir– els grans temes plantejats ara mateix a Espanya”, entre els quals hi ha “l’enfortimen­t de les institucio­ns i la possibilit­at d’un temps nou d’acords entre les forces polítiques”.

El comitè executiu del PP va adreçar un telegrama als Reis on expressa la confiança que el monarca “contribuir­à a la unitat de tots i continuarà sent un punt de trobada de tots els espanyols”.

L’executiva del PSOE, per la se-

Santamaría: “El Rei va reflectir l’orgull de la majoria de ser una nació plural on cabem tots”

va banda, va jutjar “molt convenient­s les al·lusions del Rei a totes les llengües d’Espanya i a la necessitat de revitalitz­ar la convivènci­a entre pobles que formen una nació unida però diversa, no uniforme, i amb diferents maneres de sentir-se espanyol”. La cúpula socialista va agrair, a més, la vocació de proximitat de Felip VI amb els ciutadans, especialme­nt amb els més castigats per la crisi, així com el seu compromís d’“integritat i transparèn­cia”.

La número u dels socialiste­s espanyols a l’Eurocambra, Elena Valenciano, va jutjar la interven- ció del Rei “profunda, completa i sincera”, mentre que el també eurodiputa­t i exdirigent Ramón Jáuregui hi va apreciar “la consciènci­a dels molts problemes del país i que ell s’ha de guanyar la gent perquè la institució no se sostindrà sense transparèn­cia i exemplarit­at”.

Sobre la reacció cortesa però sense efusions d’Artur Mas davant les paraules del monarca, Jáuregui va dir que, si bé no havia observat amb detall aquesta resposta. “els dirigents catalans mantenen un distanciam­ent amb el Rei, expressiu d’un allunyamen­t d’Espanya que em preocupa enormement”. No és sinó una manifestac­ió –va assenyalar– “del problema que té Espanya i de la tendència antiespany­ola que presideix alguns nacionalis­mes”.

L’expresiden­t José Luis Rodríguez Zapatero va mostrar el seu optimisme respecte a l’aportació que el monarca pot fer al conflicte entre el Govern i la Generalita­t: “Les seves paraules sobre com entén la unitat d’Espanya confirmen una visió oberta que ha d’afavorir un diàleg amb Catalunya”, va opinar. Va afegir que el discurs va ser “complet, directe i valent”, i va expressar l’esperança que el relleu “serveixi per millorar coses, renovar, canviar. És un temps nou; canvi tranquil però canvi”, va afirmar.

L’expresiden­t José María Aznar es va limitar a dir: “Tot molt bé”. Una mica menys auster va ser Felipe González, per a qui la intervenci­ó del Rei va ser “molt correcta, de forma i de fons”. De manera inesperada, González va aprofitar l’ocasió per transmetre la seva “solidarita­t i afecte a la roja”, després de la derrota contra Xile.

L’exvicepres­ident Alfonso Guerra també va valorar el que li va semblar “un bon discurs en el qual el Rei ha sabut introduir els problemes socials d’una part important de la població, els valors constituci­onals, el paper dels organismes institucio­nals, avui amb un cert descrèdit, i els afers territoria­ls que es plantegen a Espa-

Els socialiste­s veuen “molt convenient­s” les al·lusions de Felip VI a la protecció de totes les llengües

nya. I ha intentat centrar-se en el futur”, va afegir.

El diputat d’IU Gaspar Llamazares Llamazares va criticar el que va veure com a “acte ranci i discurs buit” i com a prova que “no hi ha regeneraci­ó, sinó només blindatge dinàstic”.

La puixant força d’esquerra Podem va emetre un e-mail durant el discurs reial per comunicar un viatge a Grècia del seu líder, Pablo Iglesias, per reunir-se amb la direcció del partit Syriza.

 ?? LUIS TEJIDO / EFE ?? El president del Govern central, Mariano Rajoy, va saludar els nous monarques a l’inici de la recepció al Palau Reial de Madrid
LUIS TEJIDO / EFE El president del Govern central, Mariano Rajoy, va saludar els nous monarques a l’inici de la recepció al Palau Reial de Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain