La Vanguardia (Català)

L’as de la Reina

Polítics, autoritats i altres convidats es van cenyir a la pauta de sobrietat, que no va estar renyida amb l’elegància

- SILVIA HINOJOSA Barcelona VEGEU EN DETALL ELS VESTITS QUE ES VAN LLUIR EN LA PROCLAMACI­Ó http://goo.gl/t5kBcZ

Felip VI no podia amagar ahir cap as a la màniga pel que feia a la seva indumentàr­ia; mana l’etiqueta militar. Però el vestit de la reina Letícia era una incògnita. Com es presentari­a al món un dia tan especial? Les convidades havien d’anar de curt, però la Reina podia optar per un llarg cerimonial, més d’acord amb el vestit de gala del Rei. Letícia no ho va fer. A diferència d’altres reines europees que han accedit al tron en els últims anys, va triar la sobrietat, amb un vestit curt amb abric d’estiu, confeccion­ats tots dos amb tela de crepè de color blanc trencat pel seu modista Felipe Varela. “És del millor que li he vist de Varela”, valorava ahir l’experta en imatge Ana Balda.

El blanc és un color que Letícia sol triar per a les grans ocasions. En aquest cas, i d’acord amb el caràcter auster de la cerimònia, l’únic ornament de la Reina va ser el coll de l’abric, brodat amb cristalls de colors. No lluïa més joies que les seves arracades de brillants amb forma d’estrella, que porta habitualme­nt, i el llaç de l’orde de Carles III. El cabell el portava llis, amb una trena d’arrel que li subjectava la cabellera. Les nenes, Leonor i Sofia, anaven amb un vestit de brocat amb màniga francesa, una de rosa i l’altra de verd aigua.

Res d’ostentacio­ns. Era la consigna, molt allunyada de la imatge que va oferir al món Màxima d’Holanda en la cerimònia de coronació, fa poc més d’un any, amb un vestit llarg blau Klein i una espectacul­ar tiara de diamants i safirs, amb arracades a joc.

A la pauta de sobrietat, també s’hi va ajustar la reina Sofia, amb un vestit de color llima, de línies rectes i tall senzill, que va rematar, això sí, amb un collaret de perles espectacul­ar. I la infanta Elena, també molt elegant, amb un vestit jaqueta blanc trencat, amb coll de gorgera. “És un coll molt espanyol, la infanta Elena sempre fa aquests gestos de complicita­t”, assenyala Balda, consultora de marques de moda.

Entre els convidats, tant al Congrés dels Diputats com a la recepció posterior al Palau Reial, manava el protocol. “Era un dia per no innovar en excés, es tractava de no sortir a les fotos”, fa broma Ana Balda, assenyalan­t encerts i errors entre alguns dels assistents. Entre les que van encertar el vestit hi ha la vicepresid­enta Soraya Sáenz de Santamaría, amb un abric blanc amb un brodat de plata sobre un vestit gris de còctel i unes sabates magnífique­s, i la presidenta de Castella-la Manxa, María Dolores de Cospedal, que va elegir un vestit de puntes de color celeste, amb un abric en el mateix to. Encara que en els dos casos Ana Balda assenyala que hauria allargat la tela uns centímetre­s per cobrir els genolls. “A una determinad­a edat, s’han de tapar, no són bonics”, assenyala, citant l’autoritat de Chanel i Balenciaga. Cospedal portava guants curts, un detall que l’experta considera una mica excessiu, encara que el justifica: si no els portava en una cerimònia com la d’ahir, quan? Entre les ministres, destacava el vestit groc sense mànigues, amb volant de biaix a baix, de la titular d’Agricultur­a, Isabel García Tejerina, i el vestit de la ministra de Foment, Ana Pastor, en to gris perla, amb puntes i brodats, molt en la seva línia.

Menys marge de maniobra tenien els homes. El president del Govern central, Mariano Rajoy, anava amb el jaqué protocol·lari, com els presidents del Congrés i del Senat. Però la pauta general era el vestit fosc, camisa clara i corbata de tons blaus o vermells.

A la recepció al Palau Reial, a més d’autoritats i polítics, hi van anar representa­nts del món de la cultura, l’esport i la ciència. Entre les més elegants hi havia Margarita Vargas, dona de Lluís Alfons de Borbó, marcant figura amb un vestit verd de Roland Mouret, i Rocío Escalona, dona del torero José María Manzanares, amb un vestit abric de pota de gall blau i blanc de Chanel i stiletti i cartera vermells. També anaven esplèndide­s Paloma Cuevas, amb un vestit vermell amb un escot original, nuat en una de les espatlles, Isabel Preysler, amb un model tricolor d’Elie Saab i Carla Royo-Villanova, amb un vestit de Josep Font. El torero Manzanares portava un vestit entallat amb armilla, fidel al seu estil i molt encertat, subratlla Ana Balda, que hauria preferit veure el cantant David Bisbal amb una corbata. “Almenys es va posar un vestit”, fa broma.

Entre les assistents hi havia també Elvira Fernández de Balboa, la dona del president Rajoy, que d’acord amb la seva discreció va elegir un vestit blanc i americana verda i un collaret de perles de doble volta. Ana Botella, alcaldessa de Madrid, portava un vestit jaqueta vermell amb cinturó, amb un vistós fermall.

No és fàcil trobar la mesura en un acte de la naturalesa del d’ahir. Els que l’encerten, subratlla Balda, són normalment els que saben vestir.

 ??  ??
 ?? PABLO CUADRA/WIREIMAGE ?? Isabel Preysler, d’Elie Saab
PABLO CUADRA/WIREIMAGE Isabel Preysler, d’Elie Saab
 ?? GTRESONLIN­E ?? L’exministra Cristina Garmendia
GTRESONLIN­E L’exministra Cristina Garmendia
 ?? GTRESONLIN­E ?? Esther Alcocer Koplowitz
GTRESONLIN­E Esther Alcocer Koplowitz
 ?? GTRESONLIN­E ?? Carla Royo-Villanova, de Josep Font
GTRESONLIN­E Carla Royo-Villanova, de Josep Font
 ?? GTRESONLIN­E ?? La presidenta d’Andalusia, Susana Díaz
GTRESONLIN­E La presidenta d’Andalusia, Susana Díaz

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain