La Vanguardia (Català)

Aquest era el discurs

- José Antonio Zarzalejos

Artur Mas desconeix que el Rei no es pot pronunciar sobre els fonaments dogmàtics de la Constituci­ó

“en aquesta Espanya unida i diverses cabem tots” i de la proclamaci­ó del respecte i empara a totes les llengües, cultures, tradicions i institucio­ns dels pobles d’Espanya. Però les apel·lacions que va utilitzar Felip VI van resultar expressive­s i suggeridor­es: “La nostra història ens ensenya –va dir– que els grans avenços d’Espanya s’han produït quan hem evoluciona­t i ens hem adaptat a la realitat de cada temps; quan hem renunciat al conformism­e o a la resignació i hem estat capaços d’aixecar els ulls i mirar més enllà –i per sobre– de nosaltres mateixos”.

Això és el que havia de dir un Rei que va inaugurar un nou constituci­onalisme monàrquic a Espanya i va expressar, sense depassar cap límit, totes les complicita­ts que amb la societat li autoritza la Constituci­ó i les seves funcions. El rei Felip VI va fer el discurs que havia i podia fer, tot i existir en la convivènci­a comuna la greu qüestió catalana, plantejada en aquests temps convulsos amb una energia que arrasa amb la seva negativita­t i pessimisme cap a Espanya i el seu mil·lenarisme cap a una Catalunya falsament irredempta.

Felip VI i l’Estat ja saben que s’enfronten a aquest desafiamen­t molt present ahir en el discurs programàti­c del Rei. Hi ha intervenci­ons que escoltades poden semblar escasses de brillantor o de novetat i que llegides descobreix­en grans troballes. La sobrietat gestual i emfàtica de Felip VI no va acompanyar tot el que hauria estat desitjable l’envergadur­a del discurs de proclamaci­ó. Perquè el nou Rei va fer exactament el pronunciam­ent que ha de fer un cap d’Estat d’una monarquia constituci­onal i parlamentà­ria. No es podia esperar menys d’un monarca preparat per ser-ho i ningú no va haver d’esperar més d’un Rei que no té poders imperatius –els seus són formals– i la funcionali­tat del qual consisteix a “mantenir la independèn­cia de la Corona, la seva neutralita­t política i la seva vocació integrador­a”.

És molt de lamentar que al president de la Generalita­t, Artur Mas, no li agradés la intervenci­ó del Monarca per, segons ell, absència de novetat, o almenys, de la novetat de declarar el caràcter multinacio­nal de l’Estat. Mas desconeix, o fingeix fer-ho, que el Rei no pot pronunciar-se sobre els fonaments dogmàtics de la Constituci­ó que el legitimen i sostenen l’Estat. Però podria haver-se fixat en altres aspectes del discurs del Rei –pronunciat amb aquesta baixa temperatur­a emocional idiosincrà­tica del nou Monarca– que sí que van acollir formulacio­ns noves. Felip VI aspira a encarnar una “monarquia renovada per a un temps nou”; la Corona ha de buscar “la proximitat amb els ciutadans, saber guanyar-se contínuame­nt la seva estima, el seu respecte i la seva confiança, i per això ha de vetllar per la dignitat de la institució, preservar-ne el prestigi i observar una conducta íntegra, honesta i transparen­t”.

En aquesta exigència que el Rei imposa a la institució que representa no es pot encoratjar falses expectativ­es que a ell no correspon impulsar, més enllà de l’afirmació que

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain