La Vanguardia (Català)

Rei contra reis

-

Per a què serveix un rei en una democràcia consolidad­a sense més Tejeros a l’horitzó?

Doncs, sens dubte, per al terreny simbòlic, justament on Joan Carles I va perdre gran part del crèdit que s’havia guanyat merescudam­ent durant la transició.

Sóc republicà, però reconec que la monarquia s’ha revelat com un eficaç instrument de consens social i que l’espinós debat sobre la direcció d’Estat ha quedat en sordina durant tots aquests anys.

En aquest país que les passions polítiques es desencaden­en fàcilment i, sovint, més que justificad­ament, tenir un nou Rei amb pinta d’assenyat ajuda a la sensatesa social.

Arribats a aquest punt, per a què serveix un rei sense poder?

Doncs per actuar de pont simbòlic entre mons que s’atomitzen. Darrere de la crisi econòmica i so- cial s’amaga una gran fractura cultural, una pèrdua de confiança en les institucio­ns i valors: convivènci­a, diàleg, responsabi­litat social, intercanvi. La cultura és el mirall en què ens mirem i el nostre s’ha trencat a trossos.

La crisi econòmica potser s’acaba solucionan­t; la cultural, no. Que algú aixequi d’una vegada la bandera de la cultura com a valor suprem. Preferiria un president elegit, però si ha de ser el Rei, que ho faci de seguida i que demostri sensibilit­at contra els únics reis que governen de debò: el rei diners i el rei mercat.

 ?? Albert Solé
Cineasta ??
Albert Solé Cineasta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain