La Vanguardia (Català)

Protagonis­tes de l’avenir

- Josep Lagares J. LAGARES, patró Fundació Príncep de Girona, president Fòrum Impulsa (2010-2013)

Des que el proppassat dilluns 2 de juny es produí l’abdicació del rei Joan Carles I, un munt de persones i mitjans s’han adreçat a membres de la Fundació Príncep de Girona per l’estreta relació mantinguda els darrers anys amb els nous Reis, tot treballant pel jovent i per la seva formació en el marc de la mateixa fundació i del Fòrum Impulsa. Amb aquesta experiènci­a, estic convençut que Felip VI arriba en el millor moment. La seva intel·ligència, tolerància i capacitats, però sobretot el seu paper conciliado­r i catalitzad­or, pot ésser la clau de tot plegat. El nou Rei pot ser la pedra angular d’un procés de transforma­ció positiu que, si el sabem aprofitar, tenim paciència i mantenim el cap ben serè, pot suposar per a Catalunya i per a la resta d’Espanya l’oportunita­t per a construir un projecte de país engrescado­r, i emmarcat en un escenari de progrés i llibertat sense precedents!

Perquè “l’ètica no la fa la genètica” i, a diferència del seu avantpassa­t Felip V, Felip VI és un home transcende­nt, és un home autèntic i ètic, que va molt més enllà de l’obvietat, i que estima Catalunya i la considera clau com a tractora del desenvolup­ament conjunt i potencial generadora d’un nou leitmotiv col·lectiu que, fonamentat en la millor educació, el coneixemen­t, els talents múltiples i la iniciativa emprenedor­a, proposi un compromís consistent i a llarg termini cap a un nou model de país il·lusionador, comú i compartit per a tothom, i que ens convenci a tots plegats sense excepció.

Un nou model de país on, més enllà de donar resposta als importants reptes territoria­ls que tenim plantejats, s’aportin noves solucions als reptes polítics, econòmics, socials, tecnològic­s, educatius. Un nou model de país orientat al talent i al capital humà, on la solidarita­t, el respecte i l’admiració mútues no siguin la flor d’un dia. Un nou model de país que apunti a trenta anys vista, on la reindustri­alització ens aporti nou progrés i on la col·laboració i la creativita­t ens permetin disse- nyar avui les disrupcion­s del demà. En resum, volem i podem aspirar a un escenari d’alta competitiv­itat i de projecció global que ens possibilit­i cercar i trobar, amb totes les garanties, les millors solucions als reptes de l’avenir.

No tinc cap mena de dubte que estem davant una finestra d’oportunita­t única en els darrers 300 anys. És com si un forat de cuc de l’espai-temps ens donés una segona oportunita­t per a canviar el nostre destí. Oportunita­t que no hauríem de deixar passar. Felip VI, a més de ser el cap d’Estat més ben preparat de la

Felip VI pot facilitar una entesa en què seran necessàrie­s grans dosis de paciència, humilitat, generosita­t i confiança

nostra història, pot ser el catalitzad­or d’un procés d’excepció, el facilitado­r d’una entesa en què seran necessàrie­s grans dosis de paciència, humilitat, generosita­t, confiança i visió transcende­nt per part de tots. Però no ens enganyem pas: cal que tots estiguem ben alineats i amb amplitud de mires, només així podrem treure profit de tanta energia col·lectiva, només així serem els protagonis­tes d’un nou avenir. Certament és un gran repte, però no un impossible. El futur és a les nostres mans!

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Els Reis lliuraran els premis de la Fundació Príncep de Girona
EMILIA GUTIÉRREZ Els Reis lliuraran els premis de la Fundació Príncep de Girona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain