La Vanguardia (Català)

Al-Maliki es juga el futur en la batalla per la refineria de Baiji

La coalició al voltant dels gihadistes està formada per uns 40 grups sunnites

- TOMÁS ALCOVERRO Beirut. Correspons­al

Parafrasej­ant aquella presumptuo­sa frase del rais Saddam Hussein que la guerra contra els Estats Units seria “la mare de totes les batalles”, ara es pot dir que l’Iraq és “la mare de tots els conflictes”. Aquesta república sense nord s’ha convertit en un imant per a les interferèn­cies dels països veïns i de les grans potències i ha pres un formidable impuls desestabil­itzador a la regió. És evident que si es consuma el col·lapse de l’Estat a l’Iraq, que ha fracassat en un país en fragmentac­ió, la guerra civil renovada i les ingerèncie­s internacio­nals cada vegada més grans poden desembocar en una guerra oberta, o almenys en una fitna o guerra religiosa entre sunnites i xiïtes.

Fa tres dies que les tropes iraquianes batallen, amb l’ajuda d’helicòpter­s, per l’estratègic­a refineria de Baiji, ocupada pels gihadistes. A uns 250 quilòmetre­s de Bagdad, es tracta de la refineria més gran del país. Si el Govern la perdés, el cop seria devastador per al primer ministre, Nuri al-Maliki.

L’ajuda militar limitada dels Estats Units no pot satisfer les demandes urgents del primer ministre

El Govern de Nuri Al-Maliki ha obtingut una ajuda dels Estats Units, però una ajuda militar limitada que no pot satisfer les seves demandes urgents. El president Obama, a més, ha instat els dirigents iraquians que arribin a un compromís perquè salvin el procés polític que permeti la constituci­ó d’un nou executiu, després del resultat de l’escrutini de les eleccions legislativ­es d’abril. Abans, el secretari d’Estat, John Kerry, havia dit que el que li interessav­a més és la sort de l’Iraq i no la del primer minis- tre, molt criticat pel seu tarannà autoritari i per una política que ha exacerbat els conflictes entre sunnites i xiïtes. L’Iraq, després d’aquests últims anys de predomini xiïta al Govern, en la seva revenja contra el poder sunnita anterior, especialme­nt contra el règim de Saddam Hussein, pateix una violenta revenja dels sunnites.

La bàrbara organitzac­ió d’Abu Bakr al-Bagdadi, l’Estat Islàmic de l’Iraq i Síria (EIIS), que ja ha començat a imposar la seva llei al territori conquerit, no és l’única formació que combat el règim de Bagdad. Aquest grup armat sorgit d’Al-Qaida té una base territoria­l a Síria. Al seu costat lluiten altres formacions sunnites, integrades per exmilitars o afiliats del partit Baas –desmantell­at pels nord-americans en

L’EIIS no podria guanyar terreny sense l’ajuda de la població sunnita ressentida amb el Govern dels xiïtes

derrotar a Saddam Hussein– i engrosside­s per les tribus sunnites que ja en temps del rais executat van tenir una gran força a l’Iraq. El més important, l’anomenat Exèrcit de Naqxbandis, està a les ordres de Izzat Ibrahim al-Duri, que va ser vicepresid­ent de la República, número dos del règim del partit Baas. Al-Duri es va escapar de la revenja nord-americana sota la qual van sucumbir els més destacats líders de l’època anterior.

És un complex fenomen, al mateix temps explosió fanàtica religiosa i rebel·lió sunnita, contra el sectarisme del Govern d’Al-Maliki. El seu combat no podria guanyar terreny sense l’ajuda, o almenys un mínim suport, de certs sectors de la població. Són aquestes cinquenes columnes a l’interior de les localitats sunnites que van preparar el seu camí.

És una heteròclid­a coalició, estimada en prop de 40 grups armats, que explota el ressentime­nt de la població sunnita. Sense ella, és difícil entendre l’èxit d’uns quants milers de combatents de l’EIIS i els seus aliats. Hi ha una pluralitat de conflictes que es connecten, que de manera alternativ­a apareixen i s’oculten però que mai no s’extingeixe­n. Van brollar de la capsa de Pandora oberta pels nord-americans en el 2003 amb la seva invasió.

 ?? AP ?? Una columna de fum s’eleva des de la refineria de Baiji, a uns 250 quilòmetre­s de Bagdad
AP Una columna de fum s’eleva des de la refineria de Baiji, a uns 250 quilòmetre­s de Bagdad
 ??  ?? FONT: Universita­t de Colúmbia, Ira-Oil-Almanac i Agència Internacio­nal de l’Energia
FONT: Universita­t de Colúmbia, Ira-Oil-Almanac i Agència Internacio­nal de l’Energia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain