La Vanguardia (Català)

Merkel apressa Cameron a acceptar Juncker i pactar contrapart­ides

- BRUSSEL·LES Correspons­al

Londres hauria d’acceptar el nomenament de Jean-Claude Juncker com a president de la pròxima Comissió Europea i de començar a parlar de les seves aspiracion­s de canvi amb la Unió Europea. És el consell que la cancellera alemanya, Angela Merkel, va llançar ahir al seu homòleg britànic, David Cameron, recordant que el seu govern fa costat a Juncker i que vol actuar amb “esperit europeu”. “Ens prenem seriosamen­t tots els països. Això no significa que puguem satisfer tots els desitjos, però sí que es pot reflexiona­r sobre les coses que són importants per al Regne Unit”, va dir, mostrant-se oberta a parlar amb Londres de les seves preocupaci­ons (reducció de la burocràcia a la UE, subsidiari­etat, innovació).

Merkel va fer aquestes declaracio­ns en una roda de premsa juntament amb la primera ministra danesa, la socialdemò­crata Helle Thorning-Schmidt, a qui diverses fonts esmenten com a possible relleu de Herman van Rompuy al Consell Europeu. Merkel va subratllar que el fet de procedir d’un país fora de l’euro no suposa un obstacle. Seria, de fet, un gest d’obertura ben vist per Cameron, sempre temorós que la UE s’integri més sense Londres.

Merkel mai no ha ocultat les se- ves reticèncie­s que el Parlament determini qui presideix la Comissió, però no vol ser ella qui freni Juncker. El candidat conservado­r té més esculls per esquivar. Itàlia, clau per reunir prou vots al Consell, continua sense revelar les seves cartes. Si aconseguei­x ser designat pels governs, Juncker s’haurà de guanyar el suport de l’Eurocambra.

Allà s’enfronta en principi a menys problemes. Alguns ja pensen a reelegir Martin Schulz com a president per reforçar el pes de les institucio­ns davant els governs. Cal veure si el procés cau com un castell de cartes o si resulta en un canvi fonamental que fa més democràtic­a la UE.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain