La Vanguardia (Català)

Fumadors de cànnabis

- Eulàlia Solé E. SOLÉ, sociòloga i escriptora

És legal fumar cànnabis i conrear-lo per a ús propi, i també ho és reunir-se en clubs quan s’és major d’edat. És il·legal el tràfic, tot i que existeix. Als no consumidor­s els resulta molesta l’olor de la marihuana. Una barreja de difícil conciliaci­ó, amb els consumidor­s reclamant els seus drets, els especialis­tes en drogoaddic­cions alertant dels efectes sempre nocius per als joves i per als adults quan condueixen o manipulen màquines, i després els veïns fastigueja­ts queixant-se que no poden obrir les finestres de casa seva. Opinions i reglaments públics per a tothom, i una pregunta que queda en l’aire. Per què es droga la gent?

Al meu llibre El peso de la droga, em re- munto al consum tradiciona­l per prosseguir al llarg d’una escala que ens condueix al món contempora­ni. Atenent-me a la classifica­ció clínica de les drogues, descric en cada capítol els atributs i efectes dels diversos opiacis, estimulant­s i al·lucinògens, il·lustrant-ho en cada cas amb una entrevista a una persona drogodepen­dent o rehabilita­da. Va esdevenir una tasca dramàtica, impression­ant i educativa. Per a la meva investigac­ió vaig trobar les portes obertes en un centre d’assistènci­a públic i un de privat. Heroïna, cocaïna i drogues sintètique­s causant, o havent causat, estralls. I gairebé sempre iniciant-se amb el cànnabis.

Si afegim a la pregunta d’abans la de per què circulen les drogues, la resposta té diverses cares. La del negoci és la més objectiva i irrefutabl­e; les altres són subjective­s. Curiositat, inconscièn­cia del risc, in- satisfacci­ó, insegureta­t... Malauradam­ent, l’abolició de l’oferta es mostra impossible; en canvi, sí que és possible per a la majoria una vida sense drogues. El doctor Manuel Mas-Bagà, director del centre privat al qual vaig acudir, ho tenia clar. “El consum de tòxics oculta els problemes de l’individu i li impedeix de resoldre’ls. L’abstenció de totes les drogues resulta essencial”. Un ideari que cada dia és trepitjat per milers de persones que persegueix­en l’atordiment o la fantasia.

Entretant, les autoritats es plantegen legalitzar no només les drogues denominade­s toves, sinó també la prostituci­ó per tal de cobrar impostos. Un sistema incapaç d’eradicar-ne el tràfic, l’explotació sexual i el desassosse­c pren el camí d’encobrir la seva renúncia amb la màscara d’una recaptació ignominios­a.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain