La Vanguardia (Català)

Quatre anys de presó per a Ausàs

L’exconselle­r ha estat trobat culpable de contraban

- JAVIER RICOU Lleida

Quatre anys de presó i una multa de 195.000 euros. És la condemna imposada per l’Audiència de Lleida a Jordi Ausàs –exalcalde de la la Seu d’Urgell i exconselle­r de Governació (ERC) amb el tripartit– com a autor d’un delicte continuat de contraban i un altre de pertinença a grup criminal.

La sentència considera provat que Ausàs tenia un paper més que destacat entre la dotzena d’integrants que formaven part d’una activa banda de contraband­istes que els Mossos van desmantell­ar l’estiu del 2012 a la Seu. El grup utilitzava un garatge d’aquesta ciutat com a magatzem per guardar el tabac que introduïen de forma il·legal des d’Andorra. Va ser en aquest soterrani que els Mossos van col·locar una càmera de vídeo camuflada després de constatar les contínues anades i vingudes dels integrants del grup. En aquest soterrani va ser on Ausàs va ser gravat fins en vint-i-dues ocasions en poc menys d’un mes. Aquestes filmacions han resultat determinan­ts per als magistrats que han dictat la condemna, ja que a les cintes es veu clarament l’exconselle­r carregant amb les mans tabac de contraban, que treia d’un box per traslladar-lo al maleter del seu vehicle.

L’exalcalde de la Seu retirava el tabac que altres integrants de la banda portaven a aquest garatge i que ell guardava al garatge de casa seva. Hores o dies després d’aquest primer viatge, Ausàs tornava a carregar al vehicle els cigarrets, segons considera provat també la sentència, per

Condemnats set integrants més de la banda, que tenia com a centre d’operacions un garatge de la Seu

traslladar-los a Barcelona. I era ell mateix el que s’encarregav­a de vendre’ls a dos enllaços que la banda tenia a la capital catalana, que s’encarregav­en de la distribuci­ó a petita escala.

En l’entrada i escorcoll a la casa de Jordi Ausàs ordenada pel jutge de la Seu es van confiscar més de 25.000 euros en efectiu (Ausàs va dir al judici que aquests diners eren de la sogra) i una quantitat de tabac el valor de la qual no arribava als 15.000 euros, quantitat a partir de la qual es considera delicte la tinença d’aquesta mercaderia. Tal com va dir el fiscal que ha portat aquest cas, els integrants d’aquesta banda mai no solien transporta­r partides de tabac per un valor superior a 15.000 euros per eludir el delicte.

Però no els ha servit de res tanta precaució a l’exconselle­r i als altres set integrants de la banda també condemnats en la mateixa sentència, ja que l’Audiència de Lleida conclou que les imatges captades al garatge demostren que el grup va moure tabac il·legal per un valor molt superior als 15.000 euros.

Tot i que Jordi Ausàs va negar durant la vista que s’hagués dedicat mai al contraban, l’Audiència considera que l’activitat delictiva de l’exconselle­r ha quedat també demostrada amb les anotacions i missatges extrets dels telèfons d’Ausàs en què es parla de beneficis, preus, recollides i lliurament­s. Unes notes, destaca la mateixa sentència, que es remunten a l’any 2010, quan Jordi Ausàs era encara conseller de Governació. La detenció es va practicar, tot i això, el juliol del 2012 després d’una investigac­ió de dos mesos.

 ?? MERCÈ GILI ?? Jordi Ausàs va negar, durant el judici a Lleida, que s’hagués dedicat al contraban
MERCÈ GILI Jordi Ausàs va negar, durant el judici a Lleida, que s’hagués dedicat al contraban

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain