La Vanguardia (Català)

Alerta pel virus chikunguny­a

Quatre casos detectats al Maresme i la Selva

- FEDE CEDÓ Mataró

L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha confirmat quatre casos de persones infectades pel virus chikunguny­a localitzat­s a les comarques del Maresme i la Selva, tots ells atesos a l’hospital de Mataró la setmana passada, on encara hi ha una persona en espera dels resultats definitius, segons fonts del Consorci Sanitari del Maresme. Els afectats tenen en comú que han viatjat fa poc a països del Carib, des d’on han importat la malaltia. Per això, l’alerta epidemiolò­gica se centra especialme­nt en persones que visitin aquella zona.

Els quatre casos més recents han coincidit en tres dones de Vilassar de Mar i una altra de Lloret de Mar, d’edats compreses entre els 27 i 57 anys, que en cap moment han necessitat ingrés hospitalar­i, atès que no estaven greus.

Els controls d’alerta i vigilància duts a terme per l’Agència de Salut entre el 2010 i el 2013 han detectat vuit casos d’aquesta malaltia a Catalunya, tots coincident­s en persones que havien viatjat a països on la malal- tia és endèmica. El virus es transmet entre les persones a través dels mosquits femella infectats i la malaltia pot trigar a aparèixer fins a vuit dies després de la picada.

El virus chikunguny­a provoca febres i dolors articulars, especialme­nt en canells i turmells, uns símptomes que poden arribar a ser invalidant­s i que poden trigar setmanes a curar encara que l’artritis, segons l’ASPCAT, pot trigar més temps a desaparèix­er. Altres signes i símptomes freqüents són mals de cap, nàusees, cansament i erupcions cutànies. El virus es transmet a través de la picada d’un mosquit del gènere Aedes, com el conegut mosquit tigre ( Aedes albopictus).

L’alerta epidemiolò­gica eme- sa adverteix del risc de contagi de la infecció del chikunguny­a persones que viatgin a zones endèmiques del virus, on els casos es multipliqu­en. Segons l’ASPCAT, des de finals de maig s’ha doblat el nombre de casos a la República Dominicana, Martinica, Guadaloupe, Haití, Saint Martin i Sant Barthélemy. Tot i això, les zones de risc s’amplien a Sud-amèrica, països del sudest asiàtic i l’Àfrica equatorial.

Per això, les principals mesures de protecció contra les picades de mosquits del tipus Aedes passen per eliminar els llocs on es reprodueix­in (dipòsits d’aigua naturals i també artificial­s), aplicar repel·lents a la pell i utilitzar peces de roba amb tons de color clars que cobreixin la major part del cos.

La malaltia del chikunguny­a va ser descoberta a Tanzània l’any 1952. De moment, no hi ha cap antivíric per a aquesta malaltia que provoca febre, ni una vacuna preventiva, i el tractament consisteix a alleujar els símptomes amb antipirèti­cs, analgèsics i líquids.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain