La Vanguardia (Català)

UNA ALENADA D’AIRE FRESC A L’ESCENARI

La Fura i la companyia americana Gallim Dance obren un Grec més participat­iu, innovador i interactiu

- GEMMA MARTÍ

La contempora­neïtat, la interacció i la innovació, juntament amb la creació i la internacio­nalització, són els eixos vertebrado­rs del Grec 2014, el festival de Barcelona. Aquest arrenca el 30 de juny amb l’espectacle M.U.R.S. de La Fura dels Baus al castell de Montjuïc, i un dia més tard s’inaugura oficialmen­t al Teatre Grec amb la companyia nord-americana de dansa Gallim Dance i Wonderland.

EXPERIMENT CIUTADÀ

Els sis creadors de La Fura –Miki Espuma, Pep Gatell, Jürgen Müller, Àlex Ollé, Carlus Padrissa i Pere Tantiñà– proposen amb M.U.R.S. un espectacle ciutadà. Els assistents a l’espectable hauran de descarrega­r-se una aplicació que els permetrà rebre indicacion­s i apunts de la realitat on es troben, un món on els actors conviuran amb les màquines, amb les projeccion­s de vídeo i amb la música. “Les noves tecnologie­s ens obren noves finestres de percepció”, apunta Jürgen Müller, “i La Fura dels Baus sempre ha fet teatre contempora­ni. Sempre hem reflexiona­t sobre el moment en què estàvem vivint. Així que ara hem de parlar de les noves tecnologie­s que canvien la nostra manera de viure d’una forma molt més ràpida i radical de com va ferho la Revolució Industrial”.

I si d’una banda La Fura vol mostrar com l’excés d’informació pot acabar generant desinforma­ció, per l’altra la coreògrafa americana Andrea Miller –recentment nomenada Guggenheim Fellow per la John Simon Guggenheim Memorial Foundation– debuta a Barcelona amb l’espectacle Wonderland, una metàfora artística de la “mentalitat de ramat”, on tot és meravellós sempre que l’individu es quedi amb el grup, que segueixi el líder i formi part del ramat ordenat i obedient.

A més d’aquests dos espectacle­s inicials, al Teatre Grec s’hi podran veure propostes com Bartomeu encadenat, una obra de José Sanchis Sinisterra, i l’espectacle de teatre musical Nevares, d’Ignasi Roda, interpreta­ció en versió concert d’una peça basada en un conte de Pere Calders.

PER PODER SEGUIR L’OBRA DE LA FURA, L’ESPECTADOR HAURÀ DE DESCARREGA­R-SE UNA APLICACIÓ AL MÒBIL

Vader (Pare), de Peeping Tom, que es podrà veure al Mercat de les Flors; Sun, la nova coreografi­a d’Hofesh Schechter;

El Romance de Curro el Palmo, de Jaume Villanueva amb el bailaor Antonio Canales o Nit de tango amb Mora Godoy són algunes altres de les propostes de dansa.

Enguany el festival amplia la música a tres escenaris: el Teatre Grec, la sala Jamboree i la Barts, on es podran veure i escoltar grans veus que van de Joe Satriani o Oscar D’León a Ólafur Arnalds o Marina Rossell, que en aquesta ocasió estarà acompanyad­a per la filla de Georges Moustaki, Pia.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain