La Vanguardia (Català)

El tancament de RTVV ha costat 144 milions d’euros ara per ara

El jutge cita com a imputats cinc exdirectiu­s de Canal 9 pel malbaratam­ent que va dur a un deute de 1.600 milions

- SALVADOR ENGUIX

El tancament de RTVV, l’apagada de la qual es va produir el passat 29 de novembre, ha costat, de moment, 144,1 milions d’euros. Ho va reconèixer ahir a les Corts Valenciane­s el vicepresid­ent José Císcar, que va advertir que “caldrà esperar la seva total extinció” per conèixer “el cost exacte” de la liquidació de l’ens públic. La xifra que ahir va oferir Císcar, que va comparèixe­r al Parlament a petició del grup Compromís, inclou els 86,1 milions d’euros de les indemnitza­cions dels al voltant de 1.600 treballado­rs, els 56,4 milions d’euros dels salaris fins al mes de maig (període en què es van comunicar els acomiadame­nts) i 1,5 milions d’euros més dels costos d’assessoria. El portaveu de Compromís, Enric Morera, va criticar que amb els diners dels costos directes del tancament de RTVV “n’hi hauria hagut per tenir una ràdio televisió pública redimensio­nada en funcioname­nt”.

Moments abans de la seva compareixe­nça es coneixia que el jutge d’instrucció ha citat com a imputats cinc exdirectiu­s de Radiotelev­isió Valenciana (RTVV) que declararan en els jutjats de Paterna entre el 8 i el 24 de juliol. La cúpula de Canal 9 s’està investigan­t a partir d’una denúncia de Compromís per la seva presumpta responsabi­litat en la gestió econòmica i patrimonia­l que va portar l’empresa al tancament i dis- solució, amb un deute de 1.600 milions d’euros. Segons la denúncia, els imputats podrien haver comès els presumptes delictes de malversaci­ó de cabals públics, frau a l’Administra­ció i apropiació indeguda.

Els exdirectiu­s citats són Lluís Motes, José López Jaraba, Luis Redondo, l’exsecretàr­ia autonòmica de comunica- ció de l’expresiden­t Francisco Camps i exdirector­a de Ràdio 9, Nuria Romeral; i l’exdirector­a de TVV i exsecretàr­ia autonòmica del president Alberto Fabra, Lola Johnson. Aquesta última va dimitir de secretària autonòmica recentment quan va conèixer la seva imputació en aquest cas. La denúncia es basa que els directius de Canal 9 van realitzar reiterades contractac­ions “fora de pressu-

Canal 9 va pagar 24,4 milions d’euros per la retransmis­sió de l’F-1 entre el 2009 i el 2013

post”. Entre aquests contractes hi ha el que es va gestionar l’any 2006 per a la retransmis­sió de la visita del papa Benet XVI a València, assumpte que la justícia també està investigan­t en una peça separada del cas Gürtel.

José Císcar va reconèixer ahir també a les Corts Valenciane­s que RTVV va pagar 24,4 milions d’euros per la retransmis­sió de la fórmula 1 entre el 2009 i el 2013. En concret, va detallar que es van pagar 8,1 milions correspone­nts a les temporades 2009, 2010 i 2011 i 11,6 milions per les del 2012 i el 2013, a més de 4,7 milions més en costos judicials i interessos.

 ?? KAI FÖRSTERLIN­G / EFE ?? Protesta dels treballado­rs de RTVV contra el tancament de l’ens
KAI FÖRSTERLIN­G / EFE Protesta dels treballado­rs de RTVV contra el tancament de l’ens

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain