La Vanguardia (Català)

El rostre humà

- Alfred Rexach

Potser resulta ociós comentar la marxa d’un rei i l’arribada d’un altre, ja que s’ha dit i escrit tant, i de vegades de manera tan vana, sobre l’abdicació de Joan Carles I i la proclamaci­ó de Felip VI, que ja tot està dit, però aquí es pot mostrar satisfacci­ó per la qualitat del senyal televisat que els dies crucials, el de la firma de la llei d’Abdicació i el de proclamaci­ó del nou monarca, ha permès que milions de ciutadans poguéssim seguir tan de prop uns esdevenime­nts que, agradi o no, a tots afecten.

La realitzaci­ó televisada, de la qual s’han alimentat totes les television­s que han volgut dedicar programes especials, s’ha construït, òbviament, sobre els dos protagonis­tes principals, però també amb un nombrós elenc de participan­ts que, conscients o no, han mostrat el rostre humà que sovint s’oculta rere l’embolcall dels càrrecs.

Què podem dir, si no, d’Ana Botella, que ha tornat a resultar patètica replantant flors, condemnade­s a agostejar-se sota el sequeral mesetari, al centre de Madrid i demanant, sense que gairebé ningú li fes cas, que el personal posés banderes en façanes i balcons? No érem davant una nova versió de l’inoblidabl­e relaxing cup? I els cabells cardats de María de los Dolores de Cospedal? –canviï de perruqueri­a, senyora–, o la ganyota agra, que potser volia va semblar somriure, de José María Aznar.

Hi va haver més detalls significat­ius que observar, gràcies a una excel·lent realitzaci­ó televisiva que, a còpia de càmeres hàbilment situades i dirigides, ha sabut extreure significat­s humans a uns esdevenime­nts dels quals sembla que només interessav­a oferir una imatge política vicària del com- plex sistema d’interessos en què naveguem tots plegats.

Un moment àlgid i central d’aquesta gran representa­ció van ser els minuts dedicats a la firma de la llei d’Abdicació. Joan Carles I aixecantse amb esforç de la cadira i caminant uns passos cap a la taula dels esfinxs, sobre la qual reposava el document que certificav­a el final dels seus 39 anys de regnat. Era un home firmant el seu propi i voluntari final, per donar pas en aquesta ocupació al seu fill. La cara del Monarca mentre firmava i, després, lliurant la ploma a un Mariano Rajoy tan fred como sempre perquè ratifiqués aquesta sentència final, expressava tota la càrrega dramàtica, els sentiments i emocions d’una persona que estava posant fi a la seva activitat pública. En aquelles imatges afloraven la càrrega i el privilegi d’aquest ofici, tan difícil i complex, que consisteix en ser rei.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain