La Vanguardia (Català)

La nova campanya buscarà fòssils humans de més d’un milió d’anys

Burgos acull aquest estiu el congrés de prehistòri­a més important del món

- J. CORBELLA Barcelona

Dos-cents investigad­ors participar­an a partir de l’1 de juliol a la campanya d’excavació d’aquest estiu a la serra d’Atapuerca. Els científics es distribuir­an entre vuit jaciments amb antiguitat­s que abasten des de 5.000 anys fins a 1,3 milions d’anys. La campanya s’ha escurçat aquest any a 25 dies –en lloc dels 45 habituals– per concentrar esforços en l’organitzac­ió del congrés de prehistòri­a més important del món, que se celebrarà a Burgos de l’1 al 7 de setembre.

Encara que a l’inici d’una cam- panya és impossible predir quan i on apareixera­n els fòssils més interessan­ts, aquest any hi ha grans expectativ­es en el jaciment de l’avenc de l’Elefant. Allà hi va aparèixer el 2007 el fòssil humà més antic d’Europa –una mandíbula– en sediments d’1,3 milions d’anys d’antiguitat. El nivell on va aparèixer no s’ha pogut excavar en els últims anys perquè estava cobert de sediments estèrils. Després d’haver retirat aquests sediments en campanyes anteriors, aquest any l’equip d’Atapuerca torna a l’Elefant –com l’anomenen col·loquialmen­t, perquè allà van aparèixer fòssils que primer es van atribuir a un elefant, encara que després van resultar ser de rinoceront– amb l’esperança de trobar-hi més restes humanes. “Seria molt important per saber com eren els primers europeus”, declara l’arqueòleg Eudald Carbonell, codirector d’Atapuerca.

Com en anys anteriors, el gruix de l’equip excavarà en tres jaciments de 250.000 a 500.000 anys d’antiguitat (Gran Dolina, Galeria i l’avenc dels Ossos), que correspone­n a l’època en què vivien a Atapuerca humans emparentat­s amb els neandertal­s. Un altre petit grup excavarà també a Gran Dolina, però en un nivell de fa un milió d’anys, que correspon a l’època en què vivia allà l’Homo anteces

sor. I tres equips més treballara­n en jaciments dels últims 100.000 anys (Portalón, Fuente Mudarra i galeria de les Estàtues).

A LA SERRA D’ATAPUERCA Dos-cents científics excavaran en vuit jaciments de l’1 al 25 de juliol

Però “el més important d’aquest any segurament serà el congrés”, vaticina Carbonell, que és secretari general de l’esdevenime­nt. Amb 1.641 treballs científics que es presentara­n en més de cent sessions, la trobada de la Unió Internacio­nal de Ciències Prehistòri­ques i Protohistò­riques (Uispp) està reconeguda com la més important del món en la seva àrea. Tot i que encara no estan tancades les inscripcio­ns, ja hi han confirmat la seva assistènci­a científics de 27 països. Se celebra cada tres anys i no s’havia organitzat a Espanya des del 1954.

 ?? JODRI MESTRE / ARXIU ?? L’arqueòloga Rosa Huguet, al jaciment de l’avenc de l’Elefant
JODRI MESTRE / ARXIU L’arqueòloga Rosa Huguet, al jaciment de l’avenc de l’Elefant

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain