La Vanguardia (Català)

Un tresor subterrani

-

L’avenc dels Ossos, on s’han exhumat els cranis de la nova investigac­ió, és un dels jaciments més importants de la serra d’Atapuerca.

Accés difícil. Ubicat al fons de la cova Major, s’han de recórrer 500 metres sota terra i baixar per un pou de 13 metres de profundita­t per accedir al jaciment.

Conservaci­ó excepciona­l. Protegit de la radiació solar i del vent al fons d’una cova, i amb una temperatur­a estable de 10,6 graus, l’avenc ofereix condicions ideals perquè s’hi conservin els fòssils.

Origen enigmàtic. No se sap del cert com van arribar les restes humanes a l’avenc. Una possibilit­at és que els antics pobladors d’Atapuerca caiguessin accidental­ment pel pou i morissin allà. Els investigad­ors consideren més plausible que portessin els seus morts a l’avenc en el que seria l’exemple més antic de comportame­nt simbòlic.

Des del 1984. L’avenc dels Ossos s’ha excavat de manera ininterrom­puda des de fa 30 anys en campanyes d’estiu. El 1976 es van trobar allà restes d’ós i humanes, la qual cosa va portar el paleontòle­g Emiliano Aguirre a iniciar-hi excavacion­s sistemàtiq­ues.

Peces emblemàtiq­ues. A la campanya del 1992 apareixen tres cranis gairebé complets. El crani número 5, popularmen­t anomenat Miguelón en honor a Miguel Indurain, és el més complet del registre fòssil mundial. A mitjans dels 90 apareix també la pelvis més completa, anomenada Elvis. Una destral de mà de quarsita vermella anomenada Excalibur és l’única eina trobada a l’avenc. És nova, sense marques d’haver estat utilitzada, la qual cosa fa pensar que va ser una ofrena funerària.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain