La Vanguardia (Català)

Noves retallades provoquen malestar i avisos de protestes en els hospitals

Salut demana ara un esforç de l’1% malgrat les promeses de congelació

- A. MACPHERSON / R. MONTILLA

No té el format de retallada com ha estat els últims anys, però, de fet, la proposta de Salut als serveis sanitaris els provocaria una rebaixa d’ingressos. La idea és que els hospitals augmentin la seva activitat per reduir llistes d’espera a preus especials (més baixos) a canvi d’una sèrie d’activitats realitzade­s que no s’haurien d’haver fet i que per això no es pagaran, com ara reingresso­s injustific­ats. Aquestes penalitzac­ions transforma­des en més operacions per reduir llistes d’espera sumen aproximada­ment un 1% (per a uns serà més, per a altres, menys). “D’on pensen que el podrem treure? I ens ho plantegen no al principi de l’any, sinó a meitat, quan no hi ha manera de reajustar els plans, quan ja s’han fet els pactes amb els treballado­rs”, es queixaven ahir dirigents de les patronals sanitàries.

Aquestes patronals –Unió d’Hospitals i Consorci Social i Sanitari de Catalunya– van mantenir ahir una reunió amb els responsabl­es del Servei Català de la Salut per intentar que les llistes d’espera no minvin a costa de perdre aquest 1% de mitjana. I a la sortida de la reunió, les patronals eren optimistes quant a que això seria possible.

Els treballado­rs del Parc Salut Mar (hospital del Mar, l’Esperança i el centre Fòrum, entre d’altres) no ho són pas. Van

AL LÍMIT Els treballado­rs del Parc Salut Mar creuen que ja han fet prou sacrifici

denunciar ahir, davant l’esquelet del que havia de ser el nou edifici d’urgències de l’hospital del Mar, que aquest nou “esforç” es convertirà en el seu cas en acomiadame­nts (50 segons el comitè d’empresa, 17 segons fonts de gerència) i reducció de pagues d’objectius o de Nadal. “Hem renunciat a dies de des- cans, salari, antiguitat, condicions de treball, perquè l’expedient de regulació d’ocupació que va plantejar l’empresa davant les retallades passades tingués el menor impacte possible. Tenim un 15% menys de plantilla que fa quatre anys, hem pagat un 12% per una rebaixa pressupost­ària general del 7%. No negociarem cap rebaixa més”, va anunciar ahir el president del comitè d’empresa, Josep Maria Puig, avalat pels sindicats i associacio­ns de pacients.

A l’hospital Moisés Broggi (Sant Joan Despí), els sindicats denuncien l’acomiadame­nt de mig centenar de treballado­rs eventuals que, sumats a les reiterades retallades, han suposat una important falta de personal, especialme­nt entre la infermeria. Els últims acomiadats han estat profession­als experiment­ats i “necessaris estructura­lment”, segons els sindicats. Alguns estaven a l’hospital des que va obrir. Les queixes tenen el suport de gairebé tots els municipis als que dóna servei el centre. Sant Feliu de Llobregat, per exemple, ha aprovat recentment una moció en el ple per exigir a la Generalita­t el finançamen­t necessari per assegurar el funcioname­nt correcte de l’hospital.

El compromís del Govern va ser que aquest any el pressupost sanitari es congelaria en reconeixem­ent al notable esforç dels tres últims anys. Ara apareix aquest 1% addicional, al qual s’afegeix una segona amenaça: l’anunci del titular d’Economia, Andreu Mas-Colell, que caldria reduir la despesa sanitària un 1,2%. Però potser no s’aplicarà.

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Gest de protesta del comitè d’empresa del Parc Salut Mar davant les obres aturades d’urgències
ANA JIMÉNEZ Gest de protesta del comitè d’empresa del Parc Salut Mar davant les obres aturades d’urgències

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain