La Vanguardia (Català)

El lavabo utòpic

- Jordi Graupera

Els lavabos de certs locals de Barcelona acostumen a ser superiors tecnològic­ament als de Nova York

cos, si és el cas. Tant els de peu dret com els de repòs estan equipats amb unes cèl·lules fotoelèctr­iques molt precises. A diferència dels models primigenis, que disparaven l’aigua al mínim moviment de l’usuari, aquestes només s’activen quan hom fa un gest amb la mà molt concret, que recorda els fan els jedis quan volen persuadir algú.

A banda d’altres gadgets menors, també l’aigua de l’aixeta, el sabó, i l’assecador de mans funcionen foto-elèctricam­ent i precisa. L’assecador de mans és el moment àlgid: té dues turbines de molta potència, per sobre i per sota de les mans, i te les asseca en un minut escàs.

Només lamento haver perdut els llargs tres minuts que fins ara necessitav­a per assecar-me-les. És un dels poquíssims moments de consciènci­a en el qual m’és 100% impossible tenir el telèfon a les mans. M’era impossible desviar l’atenció del rum-rum espontani interior, ja fos trist, eufòric o simplement ataràxic. La fugida endavant que sempre és anestessia­rse amb el mòbil, inclòs al lavabo, i el dessassoec de la companyia virtual quedaven anul·lats en aquells tres minuts i entrava en contacte no premeditat amb el mer serhi. Ara res, ara el lavabo utòpic m’ha pres aquest moment i, com totes les utopies, sento que em va robant la humanitat.

Feia temps que volia escriure sobre la diferència entre els lavabos públics de Nova York i de Barcelona. En establimen­ts de preus equiparabl­es, els de Barcelona són superiors tecnològic­ament. Contradint la nostra flaca escatològi­ca, els lavabos de certs locals barcelonin­s, sobretot els de peu dret per a mascles, tendeixen a incorporar cèl·lules fotoelèctr­iques i sistemes antiesquit­x. Potser s’explica per la presència del gegant Roca o d’una certa tendència catalana per la innocència. No ho sé. A Nova York, en canvi, en matèria de lavabos, no han sortit del segle XX.

El filòsof Slavoj Zizek té una conferènci­a molt cèlebre (és a YouTube) i força idiota en la qual compara els disenys dels vàters alemanys (que qualifica d’analítics), francesos (revolucion­aris) i americans (pragmàtics) a partir de la visibilita­t de la deposició. Generalitz­a un pèl massa. Els lavabos que jo he visitat a Nova York tenen tota mena de dissenys i fins fa ben poc l’única caracterís­tica comú que jo hi trobava era la seva antigor.

Però mentre no em decidia a contradir el filòsof, s’ha esdevingut una mena de revolució i ara és més senzill trobar-hi lavabos futuristes. Fa mesos que la premsa local publica reportatge­s sobre l’experiènci­a evaquatòri­a en andròmines que ofereixen tota mena de conforts i serveis de control de les constants vitals i l’evolució de la salut.

Darreramen­t, a més, sóc usuari diari del lavabo de la nova biblioteca de la meva universita­t. L’edifici crida l’atenció –si hi van de vacances, visitin-lo: 5a Avinguda amb el carrer 14–, per la seva seva aposta pel disseny (acull la facultat de l’ídem, de fet), i hi destaca el lavabo. És un lavabo utòpic. No cal que toquis res, més enllà del propi

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain