La Vanguardia (Català)

Apoteosi del tango en una Barcelona milonguera

Míting internacio­nal a la ciutat que va descobrir Gardel

- ALFRED REXACH Barcelona

Va ser a Barcelona on Carlos Gardel, llavors només un intèrpret folklòric poc conegut fora de l’Argentina, va debutar a Europa. Va ser un 10 de novembre del 1925 al teatre Goya, en una sèrie d’actuacions contrastad­es com a èxits. També a la capital catalana, Gardel va gravar alguns dels seus discos amb el segell Odeón. Després arribaria el trio Irusta, Fugazot i Demare per reblar l’afició tanguera d’una Barcelona que avui torna a ser una de les capitals mundials d’una música i un ball que traspassen fronteres generacion­als.

Aquest cap de setmana, el Barcelona Tango Míting (www. barcelonat­angomeetin­g.com) renova aquesta capitalita­t amb un programa carregat de primeres figures i en què participen activament tots els amants del tango. Són vuit milongues, 20 work

shops, dos concerts de música ballable en directe i dos espectacle­s de dansa, als escenaris de La Yumba i de l’esplanada del MNAC, una sortida turística, ja que són molts els visitants estrangers que s’han inscrit en el míting i en les degustacio­ns de les gastronomi­es de Catalunya i de l’Argentina.

En el Festival, que se celebra per segona vegada a Barcelona i que aspira a convertir-se en referent internacio­nal, es comptarà, demà dissabte, amb l’actuació del Sextet Milonguero, jove formació musical tan revolucion­ària com arrelada en la gran tradició del tango dels anys 40 del segle passat, i l’Orquestra Latitud Tango, ben argentina la primera, barcelonin­a la segona.

En l’apartat de les exhibicion­s destaquen les presències de Roberto Herrera i la seva parella Laura Legazcue. Herrera, que va ser primer ballarí de l’orquestra d’Osvaldo Pugliese, continua sent un referent mundial. Hi han programade­s també actuacions de Gaspar Godoy i Carla Mazzolini, campions del món de Tango Escenari, Osvaldo & Graciela, directors de la Yumba Tango, i de mestres tangueros barcelonin­s, entre ells els organitzad­ors de les milongues barcelonin­es. Claudio Frost (milonga del Pipa), Antonia Barrera (Casa València), Tony Barber (Cafè de les Arts), Diana Morris, Pablo Maidanik , Dan Claramunt o Domingo Rey són alguns dels participan­ts en representa­ció del renascut món milonguero barceloní, una ciutat que reviu aquesta tradició musical amb dinamisme i renovació.

 ?? ARXIU ?? La sensualita­t del tango reneix a Barcelona
ARXIU La sensualita­t del tango reneix a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain