La Vanguardia (Català)

La Montsalvat a Sant Pau

- MARICEL CHAVARRÍA Barcelona

Des del seu origen, l’Orquestra del Montsalvat que dirigeix Francesc Prat –i que va tenir intenció d’autodenomi­nar-se wagne- riana i modernista– no ha volgut només fer música de qualitat sinó que ha buscat aspectes que l’allunyin de la interpreta­ció en auditoris convencion­als, i en aquest sentit, el seu acostament als recintes moderniste­s era d’esperar i desitjar.

El projecte impulsat per Oriol Pérez Treviño, exdirector artístic del festival de Torroella de Montgrí i exdi- rector general de L’Auditori, recala ara a la sala del recinte modernista de Sant Pau que porta el nom de Pau Gil, un espai de prop de 250 metres quadrats que tindrà ocasió de posar de relleu la seva acústica.

“Va ser gràcies al llegat d’aquest banquer que el 1902 van poder iniciar-se les obres de l’hospital; un senyor de la societat civil –diu Treviño– impulsant la creació d’un hospital és una cosa que entronca directamen­t amb l’esperit d’aquesta orquestra, que també neix de la iniciativa privada. Volem integrar el passat i prendre d’aquell passat models per actuar en el present”.

En aquesta ocasió, el programa, titulat Natura i contemplac­ió, vol ser una mostra de com en l’últim quart de segle XVIII la música podia tant descriure –el concert arrenca amb Die Vostellung des Chaos, on Haydn s’atreveix a representa­r el caos inicial del

qual sorgeix la creació– com vincular-se a l’expressió de l’ànima –cas del Concert a La Mayor per a pianoforte de Carl Philipp Emanuel Bach, un compositor que s’avança al romanticis­me. El programa, que servirà per treballar la corda, acaba amb la Pastoral de Beethoven. I atenció a la gran figura al capdavant del pianoforte: Arthur Schoonderw­oerd, que ja va tocar a Barcelona al costat de l’Orquestra del Segle XVIII.

 ?? MARC ARIAS ?? Moment de l’assaig a la sala que porta el nom del doctor Pau Gil
MARC ARIAS Moment de l’assaig a la sala que porta el nom del doctor Pau Gil

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain