La Vanguardia (Català)

El Port no haurà de pagar tres anys al nou fons

- ÓSCAR MUÑOZ Barcelona

El Port de Barcelona quedarà eximit de la seva aportació al nou fons d’accessibil­itat portuària durant els tres primers anys de la seva existència, segons van informar a La Vanguardia ahir fonts de Ports de l’Estat. La raó és que l’Autoritat Portuària de la capital catalana ja s’ha compromès a pagar amb recursos propis gran part de les seves conne- xions ferroviàri­es definitive­s, que costeja conjuntame­nt amb Adif i la Generalita­t, i l’objectiu de la mesura és precisamen­t aquest: fomentar que els beneficis dels ports vagin a millores d’aquest tipus.

Amb tot, el Govern central defensa la necessitat de posar en marxa aquest instrument que es destinarà a finançar accessos ferroviari­s als ports i al qual cada autoritat contribuir­à, en forma de préstec, amb el 50% dels seus beneficis. Fonts de Foment van informar ahir que la ministra Ana Pastor té previst reunirse pròximamen­t amb el conseller de Territori, Santi Vila, per explicar-li els detalls de la mesura.

La creació d’aquest fons va rebre ahir crítiques contundent­s de les associacio­ns empresaria­ls de la Comunitat Portuària de Barcelona, la Cambra de Comerç i companyies com TCB –el principal operador de terminals de contenidor­s d’Espanya– en considerar que afectarà la capacitat de competir del port i de les empreses que hi operen. També diversos responsabl­es polítics van expressar el rebuig. Un dels més rotunds va ser Vila, que va qualificar la mesura de “regressiva” i de “despropòsi­t” que “castiga els ports que ho fan bé”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain