La Vanguardia (Català)

Testimoni d’un compromís històric

-

La Caixa ha creat la Fundació de l’Esperança en el marc del seu vincle històric amb la Congregaci­ó de l’Esperança, vinculada a l’entitat financera des de 1923. La Real, Il·lustre i Venerable Congregaci­ó de la Mare de Déu de l’Esperança i Salvació de les Ànimes de Barcelona va ser fundada el 1740 per Gaspar Sanz de Antona, llavors governador militar i polític.

Quatre anys més tard, la Congregaci­ó posava en marxa la Casa de Recés per a dones, la primera casa de retir d’aquest tipus a Espanya i la segona a Europa. El 1749, la Congregaci­ó va crear el Monte de Piedad “per poder alliberar les classes humils de Barcelona de la usura i comptar amb eficaç ajuda en l’augment de cabals per al sostenimen­t de la Casa de Recés”.

Per garantir la continuïta­t, el 1922 la Congregaci­ó de l’Esperança va recórrer a la Caja de Pensiones para la Vejez y de Ahorros. El seu fundador i primer director general, Francesc de Moragas, els va oferir la seva ajuda i els va proposar la fusió del Monte de Piedad, la Casa de Recés i les diferents modalitats d’acció social de la Congregaci­ó amb la Caixa de Pensions.

El 1936, la Congregaci­ó va abandonar el carrer Xuclà per instal·lar-s’hi en el seu actual emplaçamen­t, al carrer Palma de Sant Just, en dos edificis adjacents situats, curiosamen­t, a pocs metres de la casa natal de Francesc de Moragas.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain