La Vanguardia (Català)

Roca factura 1.572 milions, un 1,8% menys, i torna a beneficis

El grup d’espais de bany dóna per acabada la seva reestructu­ració a Espanya

- MAR GALTÉS Barcelona

El grup de productes per a l’espai de bany i paviments i revestimen­ts ceràmics Roca va obtenir el 2013 una facturació de 1.572 milions d’euros, un 1,8% per sota de l’any anterior. Aquest retrocés es deu a la depreciaci­ó de les divises locals (destaquen el real brasiler, la rupia índia, el peso argentí, el ruble rus, la lliura egípcia o la lliura anglesa) davant l’euro, segons va explicar ahir l’empresa, que calcula que si s’haguessin mantingut els tipus de canvi del 2012, la xifra de negocis hagués crescut un 4%. El benefici brut (ebitda) va ser de 216 milions, un 2,3% més, però sense l’efecte canviari hauria pujat a 232 milions.

El 2013 el grup, que és una de les més grans i més internacio­nalitzades empreses catalanes de capital familiar, va tornar a obtenir beneficis, de 53 milions d’euros, davant els 31 milions de pèrdues de l’any anterior.

El grup Roca ocupa 21.000 treballado­rs en els 75 centres de producció que té en 18 països, i comerciali­tza els seus productes en 135 països. A Espanya, afectada per la caiguda de la construcci­ó, el grup ha efectuat els últims anys un dur ajust. El setembre passat va decidir tancar la planta de Cerámicas del Foix a Santa Margarida i els Monjos (Barcelona), amb la supressió de 114 llocs de treball, sumats als 480 que uns mesos abans van afectar les plantes de Madrid i Sevilla.

Ramón Asensio, gerent de Roca, va assegurar ahir que “encara que hi continua havent un excés de capacitat productiva en relació amb la demanda actual, donem la reestructu­ració totalment per finalitzad­a en espera que el mercat es recuperi”. El 2013, Espanya va registrar un descens del 8,1%, el més petit dels últims anys. El mercat espanyol representa ara el 13,6% de les vendes del grup; el 2006 representa­va el 45% del total.

Ara, Roca realitza el 42% del seu negoci als anomenats BRIC (el Brasil, Rússia, l’Índia i la Xina), on s’han centrat en bona part les inversions de 80 milions d’euros fetes l’últim any. Així mateix, destaca el creixement de les vendes a Suïssa, Malàisia, Egipte, l’Argentina i l’est d’Europa. “Com a empresa global, la nostra capacitat productiva està en constant adaptació amb les necessitat­s dels mercats en què operem”, va dir Asensio en relació amb els plans de creixement previstos.

 ?? ROSER VILALLONGA ?? Ramón Asensio, gerent del grup familiar Roca
ROSER VILALLONGA Ramón Asensio, gerent del grup familiar Roca

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain