La Vanguardia (Català)

Una mica d’aire a les classes mitjanes

- Màrius Carol DIRECTOR

MARIO Benedetti va dedicar un poema carregat d’ironia a la classe mitjana, que conclou amb aquesta estrofa: “Así, medio rabiosa / se lamenta (a medias) / de ser el medio del que comen otros / a quienes ni alcanza a entender / ni medio”.

La classe mitjana és gairebé una espècie en extinció a Espanya, on la classe alta i la baixa estan cada vegada més separades per la seva renda. És a dir, els rics són més rics i els pobres són més pobres. Això dóna com a resultat una societat més polaritzad­a, més inestable, més injusta. És indubtable que la crisi s’ha acarnissat amb les classes mitjanes, i les polítiques de despesa i les retallades les han empobrit. I, per si no fos prou, s’han reduït les possibilit­ats de promoció personal: l’ascensor social porta el cartell de “No funciona”.

El Govern central va aprovar ahir una reforma fiscal que intenta donar aire a les classes mitjanes, a fi que dis- posin de més renda, puguin consumir més i estalviar per sobre del que ho fan ara. El sostre de l’IRPF l’ha fixat en el 47% per al 2015 i en el 45% per al 2016, i s’han reduït de set a cinc els trams. La vicepresid­enta Soraya Sáenz de Santamaría va situar la rebaixa mitjana de l’impost en el 12,5%, que serà del 23,5% per a les rendes més baixes. El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, està convençut que si les famílies disposen de més diners, l’Estat acabarà també incrementa­nt els seus ingressos, sobretot quan l’economia comença clarament a créixer.

Més enllà que la mesura pugui tenir efectes electorals, i pendents de conèixer-ne tots els detalls, és evident que busca reactivar encara més l’economia. Benvingut sigui l’electorali­sme si aconseguei­x recuperar sectors que s’havien donat de baixa de la seva adscripció a la classe mitjana.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain