La Vanguardia (Català)

El Papa alerta sobre les drogues toves i les teràpies substituti­ves

- EUSEBIO VAL Ciutat del Vaticà. Correspons­al

Francesc va alertar ahir sobre els perills de tots els tipus de drogues, també les anomenades toves, i va desaconsel­lar que els addictes siguin sotmesos a teràpies substituti­ves amb psicofàrma­cs. El Papa va exposar les seves idees sobre la matèria durant una audiència concedida als participan­ts en una conferènci­a internacio­nal contra la droga que s’ha dut a terme aquesta setmana a Roma.

“El flagell de la droga continua fuetejant en formes i dimensions impression­ants, alimentat per un mercat obscè que desborda fronteres nacionals i continenta­ls”, va constatar el Pontífex, a la sala Clementina del palau apostòlic, davant els assistents a la trentaunen­a Internatio­nal Drug Enforcemen­t Conference.

Jorge Mario Bergoglio, que va conèixer de prop el problema de la droga en les visites freqüents als barris marginals de Buenos Aires quan era arquebisbe, va lamentar que continuï augmentant el perill per als joves. “Davant aquest fenomen, sento la necessitat de manifestar el meu dolor i la meva preocupaci­ó”, va afirmar.

Francesc va explicar amb nitidesa la seva posició enfront certs debats actuals. “Voldria dir amb claredat: ‘La droga no es venç amb la droga!’”, va emfatitzar. “La droga és un mal, i amb el mal no hi pot haver cessions o compromiso­s –va agregar el Papa–. Pensar a poder reduir el dany consentint l’ús de psicofàrma­cs a aquelles persones que continuen consumint droga no resol, de fet, el problema. La legalitzac­ió de les anomenades drogues toves, encara que sigui parcial, és com a mínim discutible des del punt de vista legislatiu i no produeix els efectes que es pretenien. Les drogues substituti­ves, a més, no són una teràpia suficient sinó una manera velada de rendir-se al fenomen”.

El Papa va al·ludir llavors a la necessitat de millorar l’entorn so-

“La droga és un mal, i amb el mal no hi pot haver cessions ni compromiso­s”, adverteix Francesc

cial per evitar la drogoaddic­ció, per mitjà de l’amor, la solidarita­t, l’educació, l’esport i, sobretot, la feina. Va insistir Francesc, com ja ha fet en altres ocasions, en la generació de joves que ni estudia ni treballa. Es tracta d’una realitat que l’inquieta moltíssim.

Ho va dir recentment en el vol de tornada d’Israel i va esmentar el cas espanyol, amb referència expressa a Andalusia. Ahir va posar èmfasi en que la falta d’horitzons i d’esperança fa vulnerable­s els joves. Si es realitzen personalme­nt “no hi ha lloc per a la droga, no hi ha lloc per a l’abús de l’alcohol i per a altres dependènci­es”.

El papa Francesc visitarà avui Calàbria, on abordarà el problema de la màfia local, la ‘Ndrangheta, un actor global en el tràfic d’estupefaen­ts.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain