La Vanguardia (Català)

“És l’hora que Amèrica Llatina creixi”

Enrique Iglesias, exsecretar­i general iberoameri­cà

- FÉLIX FLORES Barcelona

Pocs com Enrique Iglesias coneixen els processos llatinoame­ricans des d’una perspectiv­a tan llarga, els seus 42 anys de tasca internacio­nal com a secretari executiu de la Cepal (1972-1985), canceller de l’Uruguai (1985-88), president del Banc Interameri­cà de Desenvolup­ament (1988-2005) i de la Secretaria General Iberoameri­cana (2005-2014). Ara, aquest uruguaià nascut a Astúries el 1930 viu entre Madrid i Montevideo, i ahir a Barcelona va promoure les inversions a Amèrica Llatina a invitació de Casa Amèrica Catalunya. La seva visió del subcontine­nt és tan encoratjad­ora com la victòria de l’Uruguai sobre Anglaterra en el Mundial del Brasil.

“A Amèrica Llatina s’està produint una profunda transforma­ció en l’àmbit econòmic, el social i fins i tot el polític –afirma–. La primera dècada del segle va demostrar que hi havia una capacitat de creixement important. Els països havien après a portar la seva macroecono­mia de manera raonable. El cicle xinès, especialme­nt als països exportador­s de matèries primeres, va ser un impacte molt important. A més, no teníem una banca tan exposada com la dels països desenvolup­ats a les aventures financeres. Tot això va atreure la inversió estrangera. Es va reduir enormement el deute extern i hi va haver millores socials. Hem descobert que reduir la pobresa no és tan complex; és molt més complex reduir la desigualta­t. Amèrica Llatina va reduir la pobresa del 48% al 27%, i això és un èxit important”.

Però es continua depenent de les matèries primeres, de la desacceler­ació xinesa i la crisi europea, ara mateix? Hi ha vulnerabil­itats importants. La conjuntura està canviant: el creixement xinès ja no és del 10% sinó del 7,5%; el descens de preus de les matèries primeres, i el fet que Europa ha deixat de ser un factor d’estímul per a les exportacio­ns. Cap país no ha de somiar que pot desenvolup­ar-se només a partir de matèries primeres. És l’hora que Amèrica Llatina ha de créixer amb les seves pròpies cames, i fer del mercat intern i del creixement cap a endins el gran puntal de desenvolup­ament.

Això implica reduir la desigualta­t. Exactament, i la pobresa; perquè significa augmentar el consum. No n’hi ha prou d’exportar. Si fos així, els països petroliers serien superdesen­volupats, i no és així. Som conscients que per continuar creixent s’ha de fer amb productivi­tat. Primer, amb reformes internes i la reforma de l’Estat. Un altre tema central és que hem de tenir una estratègia clara d’integració regional. Jo he estat integracio­nista tota la vida, i avui molt més. El món s’està fragmentan­t, i navegar amb la regió unida ens faria bé. Tenim en l’experiènci­a de la integració una enorme frustració; ens vam posar objectius que són punt d’arribada i no punt de partida.

Per fi hi ha cert grau d’estabilita­t política i d’harmonia entre diferents règims... S’ha desenvolup­at una certa capacitat de diàleg. Hi ha una capacitat de negociar i de conviure en la diversitat, tant en l’aspecte polític com en l’econòmic.

Té confiança en el procés de pau de Colòmbia? Molta. Aquesta gran aposta que ha fet el president Santos per la pau mereix un gran respecte i un gran suport internacio­nal.

Veneçuela té sortida? N’ha de tenir. Cal un acord entre les dues grans parts en què està dividida l’opinió pública. Aparentmen­t s’estan fent esforços en aquest sentit, i els països de l’Unasur hi han fet una contribuci­ó important.

Se salvarà de l’atac dels fons voltor, l’Argentina? És molt lamentable que la comunitat financera internacio­nal no hagi pogut establir una mica d’ordre en aquests buits legislatiu­s que permeten l’acció especulati- va d’aquests fons contra els països. Hi han d’intervenir l’FMI i el G-20. Alguna cosa s’està fent: els nous contractes d’emissió de bons cobreixen aquest tipus de riscos, però en els anteriors no va ser així, cas de l’Argentina.

La reducció de la desigualta­t per generar creixement passa per l’educació. El que està fent l’Equador o comença a fer Xile és el camí? L’Equador està fent una política molt important d’expansió del sistema educatiu que és excel·lent. I passa el mateix en el camp del desenvolup­ament econòmic. Xile també està revisant el seu sistema educatiu, i amb un fet notable: els estudiants van sortir a reclamar qualitat en l’educació. L’Uruguai també està pensant seriosamen­t en la reforma del sistema educatiu.

El seu president, José Mujica, atreu l’atenció del món... És una figura molt respectabl­e,

AVENÇOS SOCIALS “Hem descobert que és més complex reduir la desigualta­t que la pobresa” UN URUGUAIÀ, UN ARGENTÍ “Mujica i el papa Francesc toquen fibres de les quals la política no se sol ocupar”

és un exemple d’una austeritat en què creu. És molt honest respecte a la seva pròpia vida, i això el fa respectabl­e a tot arreu. Ha tingut aquesta considerac­ió pels temes globals, sobre el consumisme, els recursos naturals... Tot això el col·loca en un pla dels temes moderns que a la gent jove li importen.

Mujica des de l’esquerra i Francesc des de l’Església ofereixen el mateix missatge. I són un uruguaià i un argentí... Sacsegen temes que la consciènci­a ha de tenir en compte. Són missatges que la gent jove absorbeix amb enorme avidesa. Es va veure amb el Papa a Rio de Janeiro i es veu en Mujica: toquen fibres de les quals la política de cada dia no se sol ocupar.

 ?? ROSER VILALLONGA ?? Iglesias, ahir a Barcelona convidat per Casa Amèrica Catalunya
ROSER VILALLONGA Iglesias, ahir a Barcelona convidat per Casa Amèrica Catalunya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain