La Vanguardia (Català)

Poroixenko ordena una setmana d’alto el foc i inicia el pla de pau

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

El president d’Ucraïna, Petró Poroixenko, va donar ahir l’ordre d’alto el foc a les tropes ucraïneses que des d’abril combaten contra els separatist­es prorussos a les províncies orientals de Donetsk i Lugansk. Durarà una setmana, des de les deu de la nit d’ahir fins al 27 de juny.

D’aquesta manera es posa en marxa un pla de pau amb què Poroixenko, elegit el 25 de maig passat, pretén posar fi al conflicte a l’est rusòfon d’Ucraïna. La mesura, anunciada fa dies, es va fer ahir oficial durant el primer viatge del cap de l’Estat a la zona de conflicte.

“Passem a la següent fase del pla de pau: l’establimen­t d’un règim de control a les fronteres nacionals”, va dir Poroixenko a Sviatogors­k (Donetsk), segons va informar la Presidènci­a ucraïnesa.

Després, el president va ordenar l’alto el foc durant una setmana a totes les forces ucraïneses, que inclouen l’exèrcit, l’acabada de crear Guàrdia Nacional i el servei de fronteres. “Això no significa que l’exèrcit ucraïnès no vagi a oferir resistènci­a a qualsevol agressió. Farem tot el necessari per defensar el territori del nostre Estat”, va afegir. I va recalcar que la integritat territoria­l d’Ucraïna no és una qüestió negociable.

El principal repte d’aquest pla de pau és aconseguir el suport del cap del Kremlin, Vladímir Putin. Les relacions amb Rússia s’han deteriorat greument amb l’expulsió de l’anterior president, Víktor Ianukóvitx, la posterior annexió de la península de Crimea i la rebel·lió prorussa a l’est d’Ucraïna. Abans d’ordenar l’alto el foc, Poroixenko va parlar per telèfon amb el president rus la nit de dijous a divendres, la segona conversa d’aquest tipus aquesta setmana.

“Poroixenko va informar el cap de l’Estat rus dels principals punts del seu pla per solucionar la situació al sud-est d’Ucraïna”, va confirmar el Kremlin en un comunicat. Vladímir Putin va comentar el pla i va insistir en la necessitat de “posar fi immediatam­ent a l’operació militar”, llançada per Kíev contra les milícies prorusses. Segons la presidènci­a ucraïnesa, Poroixenko “va insistir que és necessari alliberar els ostatges que retenen els separatist­es”.

El pla de pau inclou catorze punts, publicats ahir per la premsa ucraïnesa. Però Kíev en podria haver inclòs dos més després de les reunions de dijous amb polítics i empresaris de les regions en conflicte. El pla ofereix una amnistia als rebels que deixin les armes i un corredor segur perquè se’n vagin a Rússia, si així ho desitgen. Contempla també un programa de creació d’ocupació per a la regió. I preveu establir una zona de seguretat de deu quilòmetre­s d’ample en els 1.900 quilòmetre­s de frontera amb Rússia.

 ?? SERGUEI SUPINSKI / AFP ?? Poroixenko dijous a Kíev
SERGUEI SUPINSKI / AFP Poroixenko dijous a Kíev

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain