La Vanguardia (Català)

Despatx a gust de rei

Felip VI conserva els mobles que va utilitzar Joan Carles I, però hi posa les seves fotos, els seus quadres i l’ordinador

- MARIÁNGEL ALCÁZAR Madrid 2 3

Si les parets del despatx parlessin, explicarie­n què va passar la nit del 23-F i retrien compte de les converses del rei Joan Carles amb les més de 10.000 persones que ha rebut en aquest espai ubicat a la primera planta del palau de la Zarzuela. En aquesta habitació s’han firmat milers de lleis i decrets i aquí anava Felip quan, de nen, tornava de l’escola, per fer un petó al seu pare. Des d’ahir, s’asseu rere la taula. És el Rei.

Dimecres passat, mentre se celebrava la cerimònia d’abdicació al Palau Reial, operaris de la Zarzuela van procedir a l’embalatge dels llibres (encara que no tots, ja que la majoria s’han quedat al seu lloc), documents i objectes personals que Joan Carles I havia acumulat al llarg de quatre dècades. Encara estan embalats, en espera de destí. Poc després, des de la planta semisoterr­ani, on Felip tenia el seu despatx com a príncep, es van pujar les seves coses al despatx del Rei. on ahir Felip VI es va estrenar rebent el president del Govern central, Mariano Rajoy.

Amb Joan Carles I va sortir del despatx la peça més cotitzada, el quadre de Salvador Dalí L’atleta còsmic, propietat de l’Estat, que l’anterior rei tenia en dipòsit. El despatx és un habitacle d’uns 20 metres quadrats

Amb Joan Carles I va sortir del despatx la peça més cotitzada que hi havia, el quadre de Dalí ‘L’atleta còsmic’

que té les parets cobertes amb un enfustat (plafons de fusta), una de les quals, amb lleixes. El que més agrairà Felip VI és la llum que entra al despatx a través d’una finestra oberta al jardí. Fins dimecres, Felip VI treballava en una petita habitació amb una finestra que donava al buit que quedava sota de les escales del jardí. En una altra de les parets, hi ha una xemeneia i davant seu, una taula baixa i unes butaques. Felip VI ha conservat tots els mobles, inclosa la cadira de cuir marró amb rodes en la qual s’asseia el seu pare.

El tapet de cuir de la taula, gastat per l’ús, sosté ara un nou exemplar de la Constituci­ó, el que pertany a Felip VI, i en una cantonada de la taula s’han col·locat dues fotos familiars, una dels Reis amb la seva filla Leonor nounada, i una altra de Felip VI amb les seves dues filles. Al costat de les fotos familiars, una rèplica en petit de la copa del Mundial de futbol que la selecció espanyola va guanyar el 2010. A sobre de la taula, carpetes de cuir i un humil vaixell de paper, reproduït en metall, que recorda l’amor pel mar que Felip VI també ha heretat del seu pare. A sobre de la taula de Joan Carles I no hi havia telèfons ni ordinadors, encara que disposava d’un portàtil: en la de Felip VI pot veure’s el seu mòbil i, a darrere, l’ordinador personal. El Rei és usuari habitual de tauleta i acostuma a escriure en ordinador en lloc de fer-ho a mà, com li agradava al seu pare, que té una gran col·lecció de plomes.

Felip VI ha traslladat de despatx també diverses fotos que ha col·locat a les prestatger­ies. Una dedicada de Joan Carles I: una altra en la qual apareixen tots dos el dia que Felip VI va firmar la Constituci­ó; una tercera de Joan Carles I i Sofia el dia del seu casament i la quarta, una en què apareixen els Reis amb les seves dues filles, Leonor i Sofia.

A les prestatger­ies de la biblioteca, Joan Carles I hi tenia diverses fotos que anava canviant. En els últims temps n’havia triat una del seu pare, Joan de Borbó, amb una dedicatòri­a, escrita amb lletra tremolosa poc mesos abans de la seva mort: “Per a Juanito, amb tot el meu amor”. També hi va arribar a haver una imatge de la seva mare, la comtessa de Barcelona, i una foto estiuenca de la reina Sofia, que havia fet el mateix Joan Carles I a la terrassa del palau de Marivent. Felip VI també figurava en l’altar fotogràfic del seu pare: en una apareixia amb uniforme de cadet a bord del Juan Sebastián Elcano; una altra amb Letícia, el dia de la petició de mà, i una tercera en què Joan Carles I apareixia amb el seu fill Felip i la seva néta Leonor, les tres baules de la Corona. La col·lecció es completava amb una foto de la duquessa de Lugo amb el seu fill Felip, el primer nét dels Reis. Fins a l’últim dia, el rei Joan Carles va mantenir al seu despatx una foto de la seva filla Cristina, sola, datada el 1986 i amb una dedicatòri­a que evidencia el seu amor: “Per al pare, el millor del món, de la teva filla que t’estima molt”.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain