La Vanguardia (Català)

Duran desaconsel­la que es pressioni el Rei per mediar sobre Catalunya

Mas té voluntat de mantenir una trobada formal amb Felip VI “abans o després de l’estiu”

- JOSEP GISBERT CARMEN DEL RIEGO Barcelona / Madrid

Pressionar de manera insistent el nou rei d’Espanya perquè faci de mitjancer sobre les demandes de Catalunya pot resultar contraprod­uent. És la tesi que Josep Antoni Duran Lleida sosté a la carta web d’aquesta setmana, en què passa revista al primer discurs de Felip VI després de la seva proclamaci­ó. “No s’ha d’abusar d’emplaçar públicamen­t Felip VI perquè resolgui les demandes del poble català per decidir el seu futur polític”, perquè “si ho féssim, es podria produir l’efecte contrari” i “com més li ho demanem públicamen­t, més limitarem la seva capacitat d’intervenir-hi privadamen­t”, avisa el líder d’UDC.

Les facultats d’intermedia­ció de la monarquia a Espanya són, tot i això, limitades, de manera que “el Rei pot fer el que pot fer i, tot i essent molt, serà insuficien­t si els polítics no assumim les nostres responsabi­litats”, precisa el dirigent democristi­à, que en aquest sentit es continua mostrant especialme­nt decebut per l’actitud d’un Govern espanyol que “practica tot el contrari del que diu el Rei”. I com a exemple cita que mentre el nou monarca demana respecte per al català i afirma que unitat no és uniformita­t, el gabinet del PP manté la llei Wert i cada divendres al Consell de Ministres aprova “dosis efervescen­ts d’uniformitz­ació”. “Feina tindrà el nou monarca en la seva funció moderadora per fer viable que el Govern central remi en la direcció que es necessita per regenerar, per una banda, el sistema i per resoldre, per una altra, les aspiracion­s de Catalunya”, vaticina.

A Josep Antoni Duran Lleida, de tota manera, el conjunt del discurs de Felip VI no li ha acabat d’agradar. “El vaig trobar una mica fred”, “no va dir tot el que calia dir”, sobre, per exemple, “la necessitat de regeneraci­ó de totes les institucio­ns”, perquè “el sistema s’enfonsarà si no el regenerem, i el Rei no ho pot ignorar, tothom se la juga, ell també”. I, “com a català, el vaig trobar insuficien­t”, per no fer cap referència, igual com va lamentar Artur Mas, a “les altres nacions que conviuen dins de l’Estat”. La voluntat del líder d’UDC és, amb tot, no precipitar-se a l’hora de fer judicis i, com el president de la Generalita­t, aposta per no treure conclusion­s d’un únic discurs i per esperar que passi el temps, i li desitja també “sort i èxits”.

Artur Mas, per la seva part, confia a poder mantenir una trobada institucio­nal amb el nou rei d’Espanya quan les circumstàn­cies ho aconsellin. “Hi ha voluntat de fer aquesta reunió quan sigui oportú i quan sigui el moment”, va subratllar ahir sobre aquesta qüestió el conseller de Presidènci­a, Francesc Homs, que va situar l’entrevista per “abans o després de l’estiu” i que la va desvincula­r de l’acte del proper dia 26 a Girona –el lliurament dels premis de la Fundació Príncep de Girona en el Fòrum Impulsa–, en el qual tots dos coincidira­n. Aquesta coincidènc­ia pot ser, això no obstant, una bona ocasió perquè ells dos parlin, com va suggerir la vicepresid­enta del Govern, Joana Ortega, però no tindrà res a veure amb la trobada formal que té voluntat de mantenir el president de la Generalita­t.

L’actitud exhibida justament per Artur Mas a la cerimònia de

proclamaci­ó de Felip VI va ser objecte de comentari a la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres. I, així, si el president de la Generalita­t havia fixat el seu respecte institucio­nal en la presència a l’acte, la vicepresid­enta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va remarcar que el seu “baròmetre de respecte institucio­nal és el compliment de la llei”. La número dos del gabinet del PP no va voler, a la pràctica, valorar l’actitud d’Artur Mas durant la cerimònia celebrada al Congrés i el fet que amb prou feines aplaudís la intervenci­ó del nou Rei. Va subratllar només que serà el president de la Generalita­t i no el Govern de Mariano Rajoy qui haurà d’explicar la seva actitud, “si ho considera convenient”, i va insistir que “el més institucio­nal que hi ha és, sempre, complir i respectar les lleis”.

Més enllà de la posició oficial, al Govern espanyol no li ha agradat l’actitud d’Artur Mas, que considera que no ajuda a intentar restablir la normalitat amb el Govern de la Generalita­t. Ni tan sols després de la breu conversa que van tenir els presidents català i espanyol al Palau Reial, en la qual “no hi va haver res especial”, les coses no semblen haver

El Govern espanyol continua sense veure factible una entrevista entre el president de la Generalita­t i Rajoy

canviat. Des de la Moncloa se subratlla que no hi ha cap petició oficial del president de la Generalita­t per mantenir una entrevista amb Mariano Rajoy –malgrat que en públic no es cansa de reiterar la disposició de reunir-s’hi–, i les mateixes fonts no creuen que, en qualsevol cas, es pogués celebrar a curt termini.

 ??  ?? Soraya Sáenz de Santamaría ahir després del Consell de Ministres
Soraya Sáenz de Santamaría ahir després del Consell de Ministres
 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ??
EMILIA GUTIÉRREZ

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain